ABD'de yıllık enflasyon 41 yılın zirvesine ulaştı

Mayıs ayında ABD'de enflasyon, aylık bazda yüzde 1, yıllık bazda ise yüzde 8,6 olarak açıklandı. Yükselmenin nedeni olarak da barınma, gıda ve benzin fiyatlarında yaşanan artışın etkisine vurgu yapıldı.

DÜNYA 10.06.2022, 17:06 10.06.2022, 17:36
ABD'de yıllık enflasyon 41 yılın zirvesine ulaştı

ABD'den gelen bilgiler, doların gücü üzerinde etkiye yol açıyor. Bu sebeple ABD enflasyonu, küresel piyasalar kapsamında haftanın en önemli verisi olarak izleniyordu.

Enflasyon, ABD’de beklentilerin üstüne çıktı

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine bakıldığında, mayıs ayında yıllık TÜFE için beklenti yüzde 8,3 seviyesindeyken, duyurulan veriler bu rakamların üzerinde bir değer olarak ortaya çıkan yüzde 8,6 olarak belirtildi.

Mayıs ayında aylık TÜFE yüzde 1 olurken, beklenti burada da yüzde 0,7 olarak belirlenmişti.

Yüksek gıda ve enerji fiyatları riski devam ediyor

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, enflasyonun, en fazla odaklandıkları konu olduğunu belirterek, bu anlamda yüksek gıda ve enerji fiyatları risklerine vurgu yapmıştı.

Mayıs ayında ABD enflasyonu yeni zirvesini gördü

Nisan ayında ABD enflasyonu, yüzde 8,3 düzeyinde gerçekleşirken; mart ayında ise yüzde 8,5 gelerek 41 senenin zirvesini yenilemişti. Bugün duyurulan veri ile yüzde 8,6'ya çıktı ve dolayısıyla yeni zirvesini gördü. Bu rakamlarla birlikte ABD’deki enflasyon, 1981'den beri açıklanan en büyük artışı gösterdi.

Bu dönemde gıda, benzin ve barınma fiyatlarındaki artışlar tüketici fiyatlarındaki artışta etkili oldu.

Mayıs ayında barınma endeksi, aylık yüzde 0,6 ve yıllık bazda ise yüzde 5,5 yükseldi. Aynı süreçte aylık bazda gıda endeksi yüzde 1,2 ve yıllık bazda ise yüzde 10,1'lik artış yaşadı.

Nisan ayında enerji fiyatları, yaşanan gerilemeden sonra mayıs ayında aylık yüzde 3,9 ve yıllık bazda ise yüzde 34,6 arttı. Son zamanlardaki yükselişiyle benzin fiyatları, mayıs ayında aylık yüzde 4,1, yıllık bazda ise yüzde 48,7'lik artış yaşadı.

Beklentilerin aksine çekirdek enflasyon yükseldi

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını kapsamayan çekirdek TÜFE ise mayıs ayında aylık yüzde 0,6 ve yıllık bazda ise yüzde 6 ile beklentilerin aksine yükseliş yaşadı.

Söz konusu süreçte çekirdek enflasyona yönelik piyasa beklentileri aylık bazda yüzde 0,5 ve yıllık bazda ise yüzde 5,9 artması yönündeydi. Nisan ayında çekirdek TÜFE, aylık bazda yüzde 0,6 ve yıllık bazda ise yüzde 6,2 artmıştı.

Gözler, Fed'in kararında

Ülkenin enflasyon verisinin, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaşma politikasında belirleyici rolü bulunuyor. Söz konusu Fed’in para politikasını tespit eden Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yapacağı toplantı ise 14-15 Haziran’da gerçekleşecek. Piyasalar 50 baz puanlık faiz artışının bu toplantıdan çıkmasını bekliyor. Bütün dünya, Piyasa Komitesi toplantısının ardından verilecek mesajlar ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarını izleyecek.

Yorumlar (0)