ABD’de seçimler: Temsilciler Meclisi’ni kazanan Cumhuriyetçilere Biden’dan tebrik

8 Kasım günü ABD'de gerçekleştirilen kongre ara seçimleri için oy sayımları sürerken, Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisindeki sandalye miktarını 218’e ulaştırarak çoğunluğu sağladı.

DÜNYA 17.11.2022, 09:30 18.11.2022, 08:06
ABD’de seçimler: Temsilciler Meclisi’ni kazanan Cumhuriyetçilere Biden’dan tebrik

ABD'de 8 Kasım günü düzenlenen ve oy sayımları devam eden kongre ara seçimleri, özellikle ABD'nin en yoğun nüfusa sahip eyaletleri Colorado ve California'da da devam ediyor. Edinilen bilgilere göre, California’da yapılan seçimlerde bir bölge daha kazanan Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisinde bulunan sandalye miktarını 218'e yükseltti ve bu şekilde söz konusu mecliste çoğunluğu sağladı.

“Amerikan vatandaşları yeni bir doğrultuda gitmek istiyor”

Öte yandan Demokratlar ise mevcut durumda 210 sandalye el edebildi fakat Colorado ve California'da henüz netlik kazanmamış 7 bölge yer alıyor. Söz konusu bölgelerin dördünde Demokratlar, üçünde ise Cumhuriyetçiler bulunuyor. Temsilciler Meclisinde toplamda 218 sandalye kazanan parti çoğunluğu sağlamış oluyor. Bu kazanım ise Meclis Başkanlığı da içerisinde olmak üzere bütün komisyon başkanlıklarını kapsıyor.

Cumhuriyetçilerin elde ettiği sandalye sayısını Twitter hesabı üzerinden açıklayan ve Temsilciler Meclisi Başkanı olacağı tahmin edilen Kevin McCarthy, "Cumhuriyetçiler Pelosi'den Temsilciler Meclisini geri aldı. Amerikan vatandaşları artık yeni bir doğrultuda gitmek adına oldukça hazır ve Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri bu duruma el atmak için hazır bekliyor." açıklamasını yaptı.

McCarthy’yi tebrik eden ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçiler ile beraber çalışma sağlamaya hazır olduğunu dile getirdi.

Açıklamalarının devamında Biden, "Geçtiğimiz haftalarda da dile getirdiğim gibi yarınlar, siyasi savaşlara mahkum edilmeyecek düzeyde değerli. Amerikan vatandaşları onlar adına çalışmaması talep ediyor. Onlar adına değerli olan hususlara odaklanmamızı ve yaşam standartlarını iyiye götürmemizi istiyorlar." ifadelerini kullandı.

Senatoda Cumhuriyetçi yoğunluğu

Temsilciler Meclisinde sandalye sayısı fazlalığı Cumhuriyetçilere geçiş yaparken, ABD Kongresinin öteki kesimi olan Senatodaki çoğunluk Demokratların eline geçti.

Resmi olmayan verilere göre, Cumhuriyetçi rakibi Adam Laxalt'ı Nevada’da yenen Demokrat Senatör adayı Catherine Cortez Nasto'nun, Demokratlar Kongrenin Senato alanında çoğunluğu garanti altına almıştı.

Cortez Nasto’nun elde ettiği zafer ile beraber Demokratlar 100 sandalyeden oluşan senatonun 50’sini elde ederken Cumhuriyetçiler ise 49 sandalye kazanmıştı. Ara seçimlerde mevcut durumda senatör adayı netleşmeyen tek eyalet olarak Cumhuriyetçilerden Herschel Walker ve Demokratlardan Raphael Warnock’in karşı karşıya olduğu Georgia kaldı.

İki aday barajı geçmek için yarışıyor

Eyalet yasalarına göre, iki aday arasında gerçekleşen mücadelede kazananın belirlenebilmesi için en düşük yüzde 50 barajını geçmesi istenen Georgia'da Walker ve Warnock, 6 Aralık günü gerçekleştirilecek ikinci turda yeniden karşı karşıta gelecek.

8 Kasım günü gerçekleştirilen ara seçimlerde eyalet genelinde oyları Cumhuriyetçi Herschel Walker yüzde 48,5, Demokrat rakibi Warnock ise oyların yüzde 49,4’ünü toplamıştı.

6 Aralık günü Georgia eyaletinde gerçekleştirilmesi planlanan ikinci tur seçimlerinde sonuç her ne şekilde çıkarsa çıksın Demokratlar, 100 mensubu bulunan Senato'da 50 sandalyeyi ellerinde bulundurduğu için çoğunluğu kazanmış olacak.

Eşitlik bozma oyunu alan Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Cumhuriyetçiler Georgia'yı ikinci turda elde etse ve koltuk dağılımı eşit şekilde sağlanmış olsa bile Demokratların Senatoda fazlalığı elde etmesi mümkün olacak.

Yorumlar (0)