ABD’de Monkeypox virüsü alarmı: 200’ü aşkın temaslı izleniyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 27 farklı eyalette 200'ü aşkın kişinin olasi Monkeypox (maymun çiçeği virüsü) sebebiyle izlendiğini açıkladı.

DÜNYA 22.07.2021, 09:22 24.07.2021, 20:12
ABD’de Monkeypox virüsü alarmı: 200’ü aşkın temaslı izleniyor

ABD’de 2003 yılından bu yana ilk defa Monkeypox, diğer adıyla maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi. 

200’den fazla kişi izleniyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden gelen yazılı açıklamada, 15 Temmuz’da CDC ile Teksas Eyalet Sağlık Hizmetleri Departmanı’nın, Nijerya'dan ABD’ye giden bir ABD’li vatandaşta Monkeypox virüsü tespit edildiğini doğruladığı ve söz konusu hastanın Dallas’ta bir hastanede tedaviye alındığı bildirildi.

CDC, 8 Temmuz’da hastanın, Nijerya’nın Lagos şehrinden Atlanta’ya, 9 Temmuz’da ise Atlanta’dan Dallas’a gittiği uçuşlarda bulunan yolcular ile diğer personelle iletişim kurmak için havayolu, yerel ve eyalet sağlık yetkilileriyle çalışıldığını açıkladı.

100 vakadan 1’i ölümcül

Söz konusu hasta dışına şu ana kadar yeni bir vaka tespit edilmezken, 27 farklı eyalette 200'ü aşkın kişinin olası Monkeypox virüsü sebebiyle takip edildiği belirtildi. CDC, 100 Monkeypox vakasından 1’inin ölümcül olduğunu açıkladı.

CDC, Kovid-19 sebebiyle uçaktaki yolcuların maske taktığını anımsatarak, hastalığın uçakta yayılma ihtimalinin az olduğunu ifade etti. İzlenen 200’den fazla kişiden hiçbirinin "yüksek riskli" şeklinde düşünülmediği aktarıldı.

Monkeypox virüsü

Çiçek hastalığı ile aynı aileden geldiği bilinen Monkeypox, nadir bir viral hastalık olarak değerlendiriliyor. Çoğunlukla batı ve orta Afrika ülkelerinin uzak yerlerinde ve tropikal yağmur ormanlarının yakınında görülen virüs, ilk başta ateş, şişlik, sırt ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve genel halsizlik belirtisi gösteriyor. Ardından hastalık sebebiyle deri, döküntü sürecine girer ve eşzamanlı olarak neredeyse vücut üzerinde deride döküntülere sebep oluyor.

ABD’de 2003 yılında 43 vaka görülmüştü.

Yorumlar (0)