ABD’de ikinci defa hipersonik silah denemesi yapıldı

Amerika Birleşik Devletleri ordusu, Lockheed Martin savunma firmasının geliştirmiş olduğu Hipersonik Hava Solunumlu Silah Konsepti’ni ikinci kez denediğini ve mühimmatın hipersonik hızda toplamda 65 bin fit irtifayla 300 deniz milinden çok menzil katettiğini duyurdu.

DÜNYA 05.04.2022, 18:24 06.04.2022, 11:12
ABD’de ikinci defa hipersonik silah denemesi yapıldı

Pentagon’a bağlı İleri Savunma Araştırmaları Proje Ajansı tarafından yapılmış olan paylaşımda, “Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri’yle Darpa’nın yakın zamanda Hipersonik Hava Solunumlu Silah Konspeti’nin Lockheed Martin versiyonunun serbest uçuş testi tamamlandı.” bilgisi paylaşıldı.

İfade edilen mühimmatın bir nakliye uçağından serbest bırakılmasının ardından motorunun ateşlendiğinin kaydedildiği açıklamdaa, “Oradan yüksek bir süratle hızlandı bir zaman boyunca ses hızının beş katı daha süratli bir şekilde uçmayı sürdürdü. Mühimmat 65 bin fitin üstünde irtifalara çıktı ve 300 deniz milinin üzerinde uçtu.” dedi.

Deneme HAWC programındaki ikinci başarılı uçuş

Yapılan paylaşımda, bu denemenin DARPA’nın HAWC programındaki ikinci başarılı uçuşu olduğu ifade edildi.

Geçtiğimiz eylül ayında Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri’yle DARPA’nın farklı bir araç konfigürasyonuna sahip hipersonik mühimmatı denenmiş ve mühimmatın hipersonik bir hıza çıktığı kaydedilmişti.

Hava solunumlu hipersonik silahlar sürekli ateşleme amacıyla atmosferden içine çekmiş olduğu havayı kullanıyor ve bu türdeki hipersonik seyir füzelerinin manevra ve hız kabiliyeti açısından daha da kısa sürelerde etkili saldırılar yapabilmesine imkan tanınıyor.

Bununla birlikte bu türdeki silahların kinetik enerjileri, yüksek patlayıcılar olmaksızın hedefleri etkili düzeyde yok edebiliyor.

Yorumlar (0)