ABD’de ham petrol sorunu büyüyor! Stoklar azaldı

Amerika Birleşik Devletleri Enerji Enformasyon İdaresi tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 5,1 milyon varil azaldığı duyuruldu. 

DÜNYA 03.06.2022, 09:44
ABD’de ham petrol sorunu büyüyor! Stoklar azaldı

Ülkedeki ham petrol stoklarına ilişkin verileri paylaşan ABD Enerji Enformasyon İdaresi, stoklarda geçen hafta ciddi bir düşüş yaşandığını açıkladı. Yayımlanan mesajda, “Ülkemizdeki ticari ham petrol stokları, geçen hafta yaklaşık 5,1 varil düşüş göstermiştir. Bu gelişme ile birlikte stoklarımızdaki rakam 414 milyon 700 bin varile gerilemiş bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Ülke stoklarının yüzde 1,2’si eridi

ABD’nin stoklarındaki 5,1 milyon varillik azalış, ülke stoklarının yüzde 1,2’sine denk geliyor. Uzun süredir ticari ham petrol sorunu ile karşı karşıya olan ABD’de, stoklardaki düşüşe ilişkin beklentiler artmıştı. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmede, ticari ham petrol stoklarının yüzde 1,18 oranında azalması bekleniyordu. 

Benzin stokları 700 bin varil azaldı

ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nden yapılan açıklamada, ticari ham petrol dışındaki diğer stratejik ham petrol stoklarında da düşüş yaşandığı açıklandı. Stratejik ham petrol stoklarında 5,4 milyon varil azalış yaşandığı belirtilirken, bu rakamın ülke ihtiyacının yüzde 1’ine tekabül ettiği aktarıldı. Böylelikle ABD’nin stratejik ham petrol stokları 526,6 milyon varile kadar gerilemiş oldu. Ülkedeki benzin stokları da 700 bin varil düşüş göstererek 219 milyon varile geriledi. 

Ham petrol ihracatında ve ithalatında düşüş yaşanıyor

Yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ham petrol ithalatının, bir önceki haftaya kıyasla günlük ortalama 268 bin varil düşüş gösterdiği açıklandı. ABD’den diğer ülkelere yapılan ham petrol ihracatında da günlük ortalama 351 bin varil düşüş yaşandı. Öte yandan ülkedeki ham petrol üretiminde de düşüş tespit edildi. 21-27 Mayıs tarihleri arasını kapsayan verilerde üretimin 10 bin varil azaldığı belirtildi. 

Yorumlar (0)