ABD’de gizemli hastalık “Havana Sendromu” ile ilgili yetkililerden açıklama

ABD istihbarat birimi yetkilileri, "Havana Sendromu" şeklinde isimlendirilen gizemli hastalıkla yabancı güçler arasında herhangi bir bağ olmadığını dile getirdi.

DÜNYA 02.03.2023, 10:09
ABD’de gizemli hastalık “Havana Sendromu” ile ilgili yetkililerden açıklama

ABD’de "Havana Sendromu" şeklinde isimlendirilen sendrom ile ilgili çalışmalara devam ediliyor. Bu noktada ABD istihbarat yetkilileri, söz konusu gizemli hastalık vakaları ve yabancı düşmanlar noktasında herhangi bir bağ bulunmadığı sonucuna erişildiğini aktardı.

Yetkililer inceleme sonuçlarını paylaştı

Söz konusu hastalık hakkında gerçekleştirilen istihbarat değerlendirmesini CNN ve Washington Post’a aktaran yetkililer, dış güçler ile Havana Sendromu vakalarının ilişkilendirilemediği dile getirdi.

İstihbarat incelemesinde, gizemli hastalığın ülkenin bir düşman tarafından bir çalışmanın sonucunda görülme olasılığının düşük olduğu yönünde karar aldığını belirtildi. Birçok hadisenin ve bunları kapsayan farklı etmenlerin incelenmesi sonucu gerçekleştirilen değerlendirmede, ABD’ye düşman olabilecek gizemli hastalıkların oluşturulmasına dair bir cihaz veya silaha sahip olduğuna yönelik inandırıcı bir delil de bulunmadığına dikkat çekildi.

Havana Sendromu nedir?

İsmini, ilk görülen Küba'nın başkenti Havana'dan alan hastalık, 2016-2017 seneleri arasında Küba'da çalışma sağlayan ABD ve Kanadalı diplomatlar ile yakınlarında görülmüştü.

Ülkede bulunan diplomatik personeller ile aileleri, anksiyete, baş dönmesi, bilişsel sis, denge ve duyma kaybı şeklinde semptomlar görmeye başlamıştı. Rahatsızlığa yakalananlar, bir anda etraflarındaki sesleri işitmedikleri ve gürültüler duyduklarını ve sonrasında titreme ile baskı yaşadıklarını belirtmişti.

Yorumlar (0)