"ABD yüzünden kendi paramızla korona aşısı alamıyoruz!"

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından uygulanan yaptırımlar sebebiyle kendi paralarıyla bile yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı alamadıklarını belirterek, bunu "insanlık suçu" olarak nitelendirdi. 

DÜNYA 03.12.2020, 16:05 04.12.2020, 18:06
"ABD yüzünden kendi paramızla korona aşısı alamıyoruz!"

MED Akdeniz Diyalog Forumu'nda konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından uygulanan yaptırımlara değindi. 

İran Dışişleri Bakanı Zarif, söz konusu yaptırımlar sebebiyle kendi paralarıyla bile yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı alamadıklarını söyledi. Zarif, bu durumu "insanlık suçu" olarak nitelendirdi. 

"Kanunun gereği yapılacak"

Uranyum zenginleştirme düzeyinin artırılmasını ve nükleer tesislerde yapılan kontrollerin kısıtlandırılmasını mecburi hale getiren ve onaylanan kanunu uygun görmediklerini ifade eden Zarif, söz konusu kanundan memnun olmadıklarını ancak demokrasiye uyulacağını ve kanunun gereğinin yapılacağını, başka bir seçeneğe sahip olunmadığını belirtti. 

Zarif, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) nükleer anlaşmaya dönüş yapması durumunda İran'ın nükleer anlaşmada yer alan sorumluluklarına bağlı kalacağını söyledi. 

"Görüşme talebini reddedeceğiz"

İran'ın sahip olduğu balistik füze programını kısıtlandıracak biçimde nükleer anlaşmanın tekrar görüşülmesi talebini reddedeceklerine dikkat çeken Zarif, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Fransa ile önceden görüşülen bir anlaşmanın yeniden görüşülmeyeceğini ifade etti.

"Önce silah satışına son versinler"

Zarif, İran'ın füze kapasitesinin müzakere edilebilmesi için önce Batı'nın bölgeye silah satışına son vermesi gerektiğini belirterek, kötü eylemlerini bırakana kadar Batı'nın çenesini kapatmasını istedi. 

"Avrupa ülkeleri İran'dan petrol almıyor"

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 2018 senesinde nükleer anlaşmadan çekildiğini ve Avrupa'nın da söz konusu ülkenin yaptırımlarına ses çıkarmadığını ifade eden Zarif, Avrupalıların anlaşmada yer alan taahhütlerine bağlı kalmadıklarına dikkat çekti.

Zarif, İran'da Avrupalı bir şirketin yer almadığını ve Avrupa ülkelerinin İran'dan petrol satın almadıklarını söyledi. 

"Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesini hala kınamadılar"

Nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesine değinen Zarif, İsrail rejimi tarafından İran'a karşı düşmanca tutumlar sergilendiğini ve son olarak Muhsin Fahrizade'nin suikasta uğradığını ifade etti. 

Zarif, Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesini "uluslararası bir saldırı" olarak nitelendirirken, terör eyleminin Almanya, Fransa ve İngiltere tarafından hala kınanmadığını belirtti.

Yorumlar (0)