ABD'ye sert tepki: Kaşıkçı'ya rağmen...

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine rağmen Suudi Arabistan'ı desteklemeye devam etmesine tepki gösterdi.

DÜNYA 07.08.2019, 17:41 07.08.2019, 17:48
ABD'ye sert tepki: Kaşıkçı'ya rağmen...

İran'ın başkenti Tahran'da İnsan Hakları ve İnsanlık Onurunu Anma Günü töreni düzenlendi. Törende konuşan Zarif, Suudi Arabistan ve İsrail'de yaşanan ciddi insan hakları ihlallerine rağmen ABD yönetiminin bu ülkeleri desteklemesini eleştirdi. 

Zarif, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine rağmen, Riyad'ın ABD yönetimi tarafından desteklenmesine şu sözlerle tepki gösterdi:

"Bir güç merkezi ile yakın bağlarınız varsa tüm eylemleriniz haklı gösterilebilir. Hatta bir insanı testere ile parça parça etseniz bile en büyük askeri anlaşmalardan fayda sağlayabilirsiniz."

Zarif, İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesi ve insan hakları ihlallerinde bulunmasına da dikkat çekti. 

Siyonist rejimin Filistin topraklarını 70 yıldır işgal altında tuttuğunu vurgulayan Zarif, İsrail'in işgal ve insan hakları ihlallerinin ABD tarafından görmezden gelindiğini söyledi. 

"Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu yargısız bir infaz"

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik uluslararası soruşturma yürüten Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'ın raporu, tüm dünya basınında büyük yankı uyandırmıştı.

Raporda, "Kaşıkçı'nın öldürülmesi Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu yargısız bir infazdır. Suudi Arabistan, diplomatik ayrıcalıkları suistimal etmesinden dolayı Türk hükümetinden özür dilemeli. ABD, Kaşıkçı cinayetinin araştırılması için FBI soruşturması başlatmalı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir kanıtlar var." ifadelerine yer verilmişti. 

Ayrıca, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yaptırımların Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ve onun yurt dışındaki kişisel mal varlıklarını da kapsaması gerektiği bildirilmişti. 

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmüştü. Cinayetin ardından ABD yönetimi, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın cinayetle ilgisinin olmadığını iddia etmişti.

Yorumlar (0)