ABD'ye sert tepki: "Kara elini çek"

Çin, yabancı güçlerin Hong Kong'a müdahale etmesine izin vermeyeceğini ve ABD'nin Hong Kong'a uzattığı 'kara elini' çekmesi gerektiğini açıkladı.

DÜNYA 23.07.2019, 17:34 23.07.2019, 17:39
ABD'ye sert tepki: "Kara elini çek"

Çin Dışişleri Bakanlığı, yabancı güçlerin Hong Kong'a müdahale etmesine izin vermeyeceklerini bildirerek, "ABD'ye bir an önce Hong Kong'a uzattığı kara elini çekmesini tavsiye ediyoruz." açıklamasında bulundu. 

Bakanlık Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin'de olağan basın toplantısı düzenledi. Sözcü Hua, Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarına karşı yapılan gösterilere ilişkin ABD'nin toplanma ve ifade özgürlüğü çağrısında bulunmasına sert tepki gösterdi.

Hua, Hong Kong'da düzenlenen protestoların ifade ve toplanma özgürlüğü ile ilgisi olmadığını, bu protestoların radikal yasa dışı şiddet eylemleri olduğunu bildirdi. 

Ayrıca, yasa tasarısına karşı düzenlenen protestoların doğrudan Hong Kong hukuk sistemini ihlâl ettiğini ve Tek Ülke-İki Sistem'in temel sınırlarına da ciddi şekilde meydan okuduğunu belirtti.

"Yabancı güçlerin Hong Kong’u karıştırmasına izin vermeyeceğiz"

Pekin hükümetinin, Hong Kong yerel hükümetinin idaresini, polisin yasa dışı şiddet eylemlerini cezalandırmasını ve Hong Kong'un toplumsal istikrarını korumasını desteklediğine dikkat çeken Hua, "Çin, kesinlikle herhangi bir yabancı gücün Hong Kong'a müdahale etmesine müsamaha göstermeyecek, herhangi bir yabancı gücün Hong Kong’u karıştırmasına izin vermeyecek." ifadesini kullandı.

Sözcü Hua Çunying, "ABD'ye bir an önce Hong Kong'a uzanan kara elini çekmesini tavsiye ediyoruz." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, Hong Kong'da tüm taraflara sükunet çağrısında bulunmuş, şiddet haberlerinin 'rahatsız edici' olduğunu vurgulamıştı.

Hong Kong'da ne oluyor?

Protestolara neden olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesi kolaylaşıyor.

Hong Kong parlamentosunda, değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasında meydana gelen kavgada çok sayıda milletvekili yaralanmıştı.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini yok edeceğini ileri sürerken, Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini ifade ediyor. 

Muhalifler yasanın çıkması durumunda, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından kaygı duyuyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Lam, 15 Haziran'da yaptığı basın toplantısında, tasarının, toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına neden olduğunu belirterek, yasal düzenlemenin askıya alındığını bildirmişti. Bu kararı yetersiz bulan göstericiler, tasarının tamamen iptal edilmesini talep ediyor.   

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi Baş Yöneticisi Carrie Lam, iade yasasında değişiklik yapmaya yönelik çalışmaların sonlandığını açıklamıştı. Fakat, söz konusu yasa tasarısının resmi olarak iptal edilip edilmeyeceği kesinleşmedi. 

Yasama Meclisi'nde yasal düzenleme çalışmalarıyla ilgili sürecin yeniden yeniden başlatılıp başlatılmayacağına dair kaygıların ve bu konuda yönetimin samimiyetiyle ilgili kalıcı şüphelerin bulunduğunu ifade eden Lam, “Burada yineliyorum, böyle bir plan yok. Yasa tasarısı öldü.” demişti. 

Yorumlar (0)