ABD 'yasak' füzeyi fırlattı, Rusya uyardı!

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilmesinin ardından tesir menzili 500 kilometreyi aşan ilk füze denemesine ilişkin, "ABD, askeri gerginliği tırmandırıyor." dedi.

DÜNYA 20.08.2019, 11:17 20.08.2019, 11:22
ABD 'yasak' füzeyi fırlattı, Rusya uyardı!

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin çekilmiş olduğu Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndaki (INF) standartların üstünde bir menzilde füze denemesi yapmasının üzücü olduğunu bildirdi. Ryabkov, "Bu deneme, bu yönde bir çalışmanın uzun zamandır yürütüldüğünü gösteriyor." dedi. 

ABD’nin askeri gerginliği tırmandırdığına dikkat çeken Ryabkov, "ABD’nin provokasyonlarına gelmeyeceğiz. Moskova, kendisinin silah yarışına çekilmesine izin vermeyecek." ifadelerini kullandı.

Rus bakan, ABD yapmadığı sürece Rusya'nın füze konuşlandırma niyetinde olmadığını vurgulayarak, "Olayların gidişatının tam da bu yönde gelişeceğini tahmin ediyorduk. Silah yarışına çekilmeyeceğiz. Dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Fransa’da söylediği gibi, biz tek taraflı olarak söz konusu sistemlerin (orta menzilli füzeler) konuşlandırılması konusundaki yükümlülüklerimize sıkı bir şekilde bağlıyız." diye konuştu.

"Böyle bir deneme yapmak neredeyse imkânsız"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin istikrarsızlaştırıcı bir potansiyel oluşturmaya yönelik arzusunun endişe verici olduğunu kaydetti. 

ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) anlaşmadan çekilir çekilmez kısa bir süre içinde böyle bir deneme yaptığına dikkat çeken Ryabkov, "Bu kadar kısa süre içerisinde, eğer daha önceden hazırlık yapılmadıysa böyle bir deneme yapmak neredeyse imkânsız." değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu? 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), tesir menzili 500 kilometreyi aşan yeni bir orta ölçekli seyir füzesini denediklerini duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Savunma Bakanlığı, konvansiyonel yapılandırılmış karada konuşlu bir seyir füzesini California'nın San Nicolas adasında test etti. Test edilen füze mobil fırlatıcısından çıktı ve 500 kilometreden fazla bir uçuştan sonra isabetli şekilde hedefini vurdu." bilgisi verilmişti.

Yazılı açıklamada, orta ölçekli seyir füzesi denemesiyle elde edilen verilerin, orta ölçekli füzelerin geliştirilmesine yardımcı olacağı kaydedilmişti.

Füze, INF Anlaşması kapsamında yasaktı

Denenen orta ölçekli seyir füzesinin, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile 8 Aralık 1987 tarihinde imzaladığı ve yakın zamanda çekildiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması kapsamında yasak olduğu ortaya çıkmıştı.

INF (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler) Anlaşması, ABD ile Rusya'nın menzili 500 ila 5 bin 500 kilometre arasında olan karada konuşlu nükleer ve konvansiyonel füzeleri geliştirmesini ve kullanmasını yasaklamıştı.

Anlaşma ne zaman sona erdi?

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu ay başında Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) resmen sona erdiğini duyurmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri de daha önce Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı ihlal ettiğini iddia ederek anlaşmadan tek taraflı çekildiğini ilan etmişti.
 

Yorumlar (0)