“ABD yaptırımları uluslararası düzeni hedef alıyor”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD yaptırımlarının uluslararası düzeni hedef aldığını ve bu yaptırımların ‘kabadayıca adımlar’ olduğunu söyledi.

DÜNYA 24.05.2019, 08:58
“ABD yaptırımları uluslararası düzeni hedef alıyor”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD yaptırımlarının uluslararası düzeni hedef aldığını vurgulayarak bütün ülkelerin buna karşı mücadele etmesi gerektiğini ifade etti. Beraberindeki heyetle resmi temaslarda bulunmak amacıyla Pakistan’ı ziyaret eden Zarif, İslamabad Havalimanı’nda İran medyasına açıklamalarda bulunarak ABD’nin uyguladığı yaptırımları değerlendirdi.

“KABADAYICA ADIMLAR”

Zarif, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları ‘kabadayıca adımlar’ olarak tanımladı ve bu yaptırımların aynı zamanda Çin’e karşı uygulandığını ifade etti. Bakan Zarif, dünya kamuoyunun bu adımların devam etmesine izin vermesi halinde küresel düzenin ‘hiçbir yasaya uymayan bir adamın inisiyatifinde olacağını’ söyledi.

Tüm ülkelerin dünyanın güvenliği ve kendi çıkarlarını korumak amacıyla ABD yaptırımlarına karşı mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Zarif, “ABD yaptırımları bugün uluslararası düzeni hedef alıyor. Eğer buna karşı mücadele edilmezse uluslararası kamuoyu bu yaptırımlara maruz kalacaktır.” dedi.

İran Dışişleri Bakanı, bölgenin içinde bulunduğu şartlardan dolayı komşu ülkelerle istişarelerin önemli olduğunu belirtti.

ABD’nin Afganistan için yaptırımlardan muaf tuttuğu ve İran’ın güneydoğusundaki Sistan- Beluçistan eyaletinde bulunan Çabahar Limanı ile Pakistan’ın Gwadar Limanı’nın birbirinin tamamlayıcısı olduğunu vurgulayan Zarif, şu şekilde konuştu:

Gwadar ve Çabahar’ın potansiyelinden yararlanabiliriz. Gwadar Limanı’nı demir yoluyla Güney-Kuzey Koridoru üzerinden Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan, Rusya ve hatta Türkiye’ye bağlayabiliriz.”

Yorumlar (0)