ABD yanlış hedefi vurdu: Afganistan'a yönelik hava saldırısında öldürülen kişi DAEŞ militanı değil

ABD'nin Afganistan'dan askerlerini çekme süreci kapsamında, "havalimanındaki birliklerini korumak amacıyla” gerçekleştirdiği son hava saldırısında hedef aldığı kişinin, IŞİD militanı olmadığı tespit edildi.

DÜNYA 11.09.2021, 07:52
ABD yanlış hedefi vurdu: Afganistan'a yönelik hava saldırısında öldürülen kişi DAEŞ militanı değil

ABD basınında, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’na yakın bir bölgede ABD'nin bir insansız hava aracıyla gerçekleştirdiği hava saldırısına yönelik kamera kayıtları üzerine yapılan bir araştırmada, hedef alınan kişi Zemari Ahmadi'nin IŞİD üyesi olmadığı ve iddia edildiği gibi aracında patlayıcı taşımadığı neticesine varıldı. 

ABD, yardım kuruluşu çalışanını hedef aldı

Kamera kayıtlarının incelenmesi neticesinde, ABD'nin DAEŞ üyesi olduğunu öne sürdüğü Zemari Ahmadi'nin, California merkezli bir lobi ve yardım kuruluşu olan Nutrition and Education Internatinal (NEI) adlı kuruluşta elektrik mühendisi olarak görev aldığı belirlendi.

Araştırmanın detaylarının aktarıldığı analiz yazısında, ABD askeri güçlerinin, saldırı gerçekleştirdikleri aracı kullanan kişinin kim olduğunu bilmediklerini kabul ettiğine, 43 yaşındaki Ahmadi'nin araca yüklediği bir malzemenin "patlayıcı olabileceği" neticesine varıldığına, bu konuda ellerinde kesin bir bilginin bulunmadığına vurgu yapıldı.

Kamera kayıtlarında, saldırı günü Ahmadi'nin iş arkadaşları ile birlikte Kabil'de Taliban'ın kontrolündeki bir parkta bulunan mültecilere gıda yardımı yaptığı ve daha sonra arkadaşlarını aracıyla aldığı yere bırakarak evine geri döndüğü belirlendi.

Ahmadi'nin iş arkadaşlarını bıraktığı bölgede yanında getirdiği bidonlara su doldurarak otomobile yüklemesi, ABD'nin İHA kamera görüntülerinde "patlayıcı" şeklinde algılandı.

NEI çalışanının evinin bahçesine girdiği esnada ABD'nin hava saldırısı neticesinde hayatını kaybettiği saldırıda ayrıca, aynı aileden olmak üzere 7'si çocuk 10 sivilin öldürüldüğü kaydedildi.

Bidonlara su doldurduğu görüntüleri ortaya çıktı

ABD askeri güçlerinin, patlayıcı taşıdığı iddiasıyla saldırı düzenlediği ve öldürdüğü Afgan vatandaşı Ahmadi'nin, su bulunmayan evindeki ailesine götürmek amacıyla beyaz aracının bagajındaki bidonlara su doldururken kaydedilen görüntüleri yayınlandı.

Videonun devamında ise Ahmadi'nin senelerdir üyesi olduğu NEI' isimli yardım kuruluşunun merkezindeki çalışma görüntülerine de yer verildi.

Öte yandan ABD'nin iddiasının aksine, uzmanların incelediği video ve fotoğraflarda vurulan araçta ikinci bir patlamaya rastlanmaması, patlayıcı madde taşımadığına delil olarak gösterildi.

Afganistan'ı terk eden ABD, 29 Ağustos 2021'de Kabil'de "DAEŞ’in Afganistan kolu DAEŞ/H'ye ait olduğu ve Kabil'deki havalimanına saldırı gerçekleştireceği" iddiası üzerine, saatler boyunca havadan takip ettiği bir aracı vurduğunu açıklamıştı.

Yorumlar (0)