ABD ve Türkiye’den ortak açıklama: İş birlikleri teyit edildi

Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Türkiye Stratejik Mekanizması kapsamında düzenlenen üçüncü tur görüşmeleri ile ilgili ortak bir açıklamada bulundu.

DÜNYA 16.09.2022, 14:25 17.09.2022, 16:28
ABD ve Türkiye’den ortak açıklama: İş birlikleri teyit edildi

Türkiye ve ABD arasında gerçekleştirilen Stratejik Mekanizması üçüncü tur görüşmeleriyle ilgili ortak bir yazı yayınlayan Dışişleri Bakanlığı, barış ve istikrar vurgu yaptı.

İş birliği teyit edildi, fikir alışverişi yapıldı

Yapılan ortak yazılı açıklama kapsamında, söz konusu görüşmelerin ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın liderliğinde Washington'da 15 Eylül tarihinde düzenlendiği ifade edildi.

Görüşmelere ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland'ın da katıldığı aktarılan açıklamada, ABD ile Türkiye arasında oluşturulan köklü birliktelik alakasından ve mekanizma noktasında daha önce gerçekleştirilen istişarelerden hareketle, NATO müttefiki olan bu iki ülke arasındaki kuvvetli ortaklığın teyit edildiği, stratejik ve küresel konulara yönelik detaylı görüş alışverişi yapıldığı aktarıldı.

“Ortak fikirler yinelendi”

Açıklamada, istişarede ABD ve Türkiye arasında bulunan ikili ilişkilerin tabanını meydana getiren sosyal, kültürel, güvenlik ve ekonomik bağların yeniden değerlendirildiği ifade edilerek, "Taraflar, uluslararası istikrarı ve barışın desteklenmesine ve ABD ile Türkiye arasında oluşturulan sarsılmaz savunma iş birliğinin daha da güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik ortak sözlerini yeniden teyit etmişlerdir. İki taraf arasında oluşturulan ticari ilişkiler hususunda son zamanlarda oluşturulan büyümeden oluşan memnuniyet ifade edilmiş ve ekonomik ortaklığı her kısımda bir adım ileri taşıma hususunda kararlılıklar yinelenmiştir.

Bunun yanı sıra taraflar, ABD ile Türkiye'nin enerji, gıda ve küresel kamu sağlığı ile güvenliğini destekleme hususunda ortak düşünceye sahip olduklarını ifade etmişler. Bunun yanı sıra enerji erişimi, verimi, arzı ve bağımsızlığını kuvvetlendirmek adına da beraber çalışacaklarına vurgu yapmışlardır." ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)