ABD ve Taliban’ın gizli iş birliği: Taliban’dan teminat istendi 

ABD’nin dünyaca ünlü bir gazetesi, Beyaz Saray’ın Taliban’dan “ABD Büyükelçiliği’ne saldırılmaması” konusunda teminat istediğini yazdı. ABD güçleri ise henüz bu iddiaya yanıt vermedi. 

DÜNYA 13.08.2021, 07:42 14.08.2021, 10:04
ABD ve Taliban’ın gizli iş birliği: Taliban’dan teminat istendi 

ABD’nin çok okunan gazetelerinden birinde bir makale yayınlandı. İsminin açıklanmasını istemeyen 2 üst düzey ABD’li yetkiliden alınan bilgilerin yazıldığı makalede Beyaz Saray ile Taliban arasında gizli bir anlaşma yapıldığını belirtiyordu. 

Teminat istemişler 

Habere göre ABD, ordusunu Afganistan’dan çekerken Taliban’ın yetkilileri ile bir araya geldi ve Kabil’in örgüt kontrolüne geçmesi durumunda kendi büyükelçiliklerine saldırılmaması konusunda teminat istedi.  

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad liderliğinde düzenlenen görüşmede Taliban’ın ülkenin tamamını ele geçirmesi durumunda ABD Büyükelçiliği’nin tahliye edilmesi konusunda ayrıcalıklı davranılması istendi. 



4 bin kişi ABD Büyükelçiliği için çalışıyor 

Makalede, 1400’ü Amerikalı 4 bin kişinin ABD Büyükelçiliği için çalıştığı ve bunların azaltılması konusunda şu anda acil eylem planı yapılmadığı aktarılırken ABD için çalışmayan tüm Amerikalıların Afganistan’ı derhal terk etmeleri çağrısında bulunulduğu belirtildi. 

Büyükelçiliğin açık kalması konusunda ısrarcılar 

Makalede, Taliban-ABD görüşmesi hakkında bazı ayrıntılara da yer verildi. Örneğin aracı Halilzad’ın, Taliban liderlerinin gelecekten ABD’nin mali varlığını almak isteyeceği ve bu sebeple ABD Büyükelçiliği’nin açık bırakılması konusunda örgüt yöneticilerini ikna etmeye çalıştığı öğrenildi. 

Beyaz Saray’ın Taliban liderlerini ülkenin meşru temsilcisi olarak görmek istediği ve örgüt üyelerinin şimdiden Çin ve Rusya dahil büyük ülkelerle ilişki kurmaya çalıştığı bildirildi. ABD ve NATO güçlerinin bölgeden hemen çekilmemesinin sebebinin ise diğer ülkelerin askeri ve mali desteğini Afganistan üzerinden hızlı şekilde çekmemesinin istenmesi olduğu açıklandı.  



Taliban’a karşı acil eylem komitesi kuruldu 

Taliban’ın kuzeydeki Mezar-ı Şerif dışındaki tüm şehirleri ele geçirmesi, Kabil’de korku ve panik havası yarattı. ABD Büyükelçiliği ise muhtemel tahliye için acil durum eylem komitesi oluşturdu. Bu komite, çeşitli senaryolar üreterek hazırlandı.  

Yorumlar (0)