ABD ve Taliban arasında 7 günlük ateşkes!

ABD medyası, ABD ile Taliban arasında 7 günlük bir ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı.

DÜNYA 14.02.2020, 20:59 14.02.2020, 21:28
ABD ve Taliban arasında 7 günlük ateşkes!

ABD, ismi verilmeyen bir üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberlerde, 7 günlük ateşkes anlaşmasının kısa süre içinde yürürlüğe gireceği kaydedildi.

Söz konusu haberlerde, kapsamlı barış görüşmelerinin söz konusu ateşkes sürecinin hemen ardından başlayacağının tahmin edildiği belirtildi.

Taliban'ın anlaşma kapsamında mayın, roket ve canlı bomba saldırılarını durduracağı belirtilirken, ABD'nin 7 günlük gözlem sürecinden sonra anlaşmayla ilgili bir ihlal olmadığı sürece anlaşma safhasına geçeceği ifade edildi.

Barış görüşmelerinin oldukça ayrıntılı olduğu kaydedilirken, ABD Başkanı Donald Trump'ın söz konusu anlaşmaya yönelik olumlu bir tutum sergilediği belirtildi.

ABD askerleri, Afganistan'dan 18 ay içerisinde çekilebilir

ABD ve Taliban arasındaki görüşmelerin planlandığı şekilde gitmesi halinde ABD askerlerinin Afganistan'dan 18 ay içerisinde çekilmeye başlayacağı iddia edildi.

Barış müzakereleri iptal edilmişti

ABD Başkanı Trump, ABD ile Taliban arasında Aralık 2018'den beri süren barış müzakerelerini, 5 Eylül 2019'da Afganistan'daki ABD askerlerine yapılan ve Taliban'ın üstlendiği bombalı saldırı üzerine iptal etmişti.

Görüşmelerin askıya alınmasının ardından Taliban, bu kez de barış görüşmelerini sürdürmek için çözüm yolunu Rusya'da aramış ve başkent Moskova'ya heyet yollamıştı.

Durdurulan barış görüşmeleri, Taliban'ın elinde rehin tuttuğu 2 ABD vatandaşını serbest bırakmasıyla yeniden başlamıştı.

Yorumlar (0)