ABD ve Rus savaş uçakları kapıştı

Karadeniz üzerinde Amerikan ordusuna ait B-52 bombardıman uçağına iki Rus savaş uçağı tarafından önleme yapıldı.

DÜNYA 30.08.2020, 09:13 30.08.2020, 09:34

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon), Karadeniz'de uluslararası sularda Amerikan ordusuna ait bir B-52 bombardıman uçağına 2 Rus ordusu savaş uçağı tarafından önleme yapıldığını duyurdu. Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Rusya ordusuna ait savaş uçaklarının Karadeniz'de uluslararası sularda B-52 bombardıman uçağımıza profesyonel ve güvenli olmayan şekilde yaklaşmış ve çok tehlikeli bir şekilde önleme yapılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Avrupa Komutanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, Rus savaş uçakları tarafından Karadeniz'de uluslararası sularda yapılan önlemenin 28 Ağustos 2020 Cuma günü öğleden önce 11.19'da (yerel saatle) gerçekleştiği bildirildi.

ABD Avrupa Komutanlığının açıklamasında, Karadeniz üzerinde uluslararası sularda rutin uçuşunu gerçekleştiren Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetlerine bağlı bir B-52 bombardıman uçağına 2 Rus S-27 jeti tarafından önleme yapıldığı, Rus pilotların B-52'ye 30 metre (100 feet) kadar yaklaşırken güvensiz ve profesyonel olmayan şekilde uçtuklarını belirtti.

Rus savaş uçaklarının uluslararası sularda yaptığı önlemenin "oldukça gereksiz ve tehlikeli" olduğunun vurgulandığı yazılı açıklamada, Rusya'ya çağrıda bulunarak "bir daha asla bu tür eylemlerde bulunulmaması" uyarısı yapıldı.

6 adet B-52 uçuyordu

Amerikan ordusuna ait B-52 model 6 adet bombardıman uçağının NATO ülkelerine destek kapsamında bazı ülke semalarından geçtiği ve aynı zamanda Karadeniz üzerinde de uçuş gerçekleştirdiği bildirilmişti.

Yorumlar (0)