ABD ve Japonya Çin’e karşı bir arada: 5’inci madde gündemde

Çin ile ABD arasındaki gerilim artarken, Washington idaresi Japonya ile yeni bir yol haritası çizerek Çin’e yönelik bölgede çalışmalara başladı.

DÜNYA 12.01.2023, 14:26
ABD ve Japonya Çin’e karşı bir arada: 5’inci madde gündemde

Çin'e yönelik Tayvan'ı silahlandıramaya başlayan ABD, Doğu Çin Denizi'nde gerilime neden olan Senkaku Adaları ile Japonya üstünden çalışmalarını sürdürüyor.

ABD ve Japonya bir araya geliyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, tansiyonun yükseldiği Senkaku Adaları içerisinde olmak üzere Japonya’ya karşı her çeşitte saldırıya, nükleer silahlar da içerisinde olacak şekilde bütün askeri kuvvetler üzerinden karşılık göstereceklerini ifade etti.

Çin’in tutumuna karşı yeni bir yol haritası çizmek isteyen ABD ve Japonya dışişleri ve savunma bakanları, Washington'da Güvenlik İstişare Komitesi Toplantısı'nda toplandı.

Dört bakan, Asya ülkesine karşı "genişletilmiş caydırıcılık" hususunu ele aldıkları görüşmenin sonrasında ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Tarihi bir karar aldıklarını ifade eden ABD Savunma Bakanı Austin, ABD’nin Japonya’daki askeri varlığını revize edeceklerini aktardı.

İttifak güçlendiriliyor

ABD ile Japonya arasında gerçekleştirilen görüşmesine dair açıklamada bulunan bir ABD’li bir yetkili, söz konusu görüşmenin bakanların Çin’in civarda statükoyu tek taraflı şekilde değiştirmesine yönelik kararlılıklarını gün yüzüne çıkaracağını aktardı.

İki ülkenin görüşme sırasında caydırıcılığı sağlayabilmek üzere yapılacak karşılıklı adımları da ele alacağını ifade eden yetkili “Japonya ve ABD, bölge genelinde hızlı bir şekilde değişiklik gösteren güvenlik problemlerinin üstesinden gelebilmek üzere birden çok noktada gelişmiş operasyonel konsepte dayalı biçimde ittifakın güçlerinin konuşlanmasını sağlama yönünde karar alacaklar.” dedi.

Askeri varlık arttırılacak

Japonya’daki ABD askeri varlığının artacağına işaret eden yetkili, “Gelişmiş istihbarat, gemisavar, keşif, gözetleme ve ulaşım yeteneklerini bulunduran yeni bir birim şeklinde oluşturulan Deniz Piyadeleri Kıyı Alaylarından bir tanesi 2025 senesine kadar Okinawa adasına yerleştirilmesi de dahil olmak üzere Japonya'da bulunan ABD askeri varlığını büyük bir miktarda arttıracaklarını açıklayacaklar.” ifadesini kullandı.

Yetkili, söz konusu toplantıda, “Japonya’nın uzayda sergilediği kabiliyetlerine, uzay dışından veya uzaydan gerçekleştirilecek işlemlerin ABD-Japonya Güvenlik Anlaşması'nın 5. maddesinin faaliyete alınmasına neden olabileceğini duyuracaklarını” söyledi.

Yorumlar (0)