ABD ve İran arasında nükleer müzakere gerilimi: Endişelerimiz var

İran nükleer görüşmeleri hakkında konuşan Avrupa Birliği'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Olof Skoog, “Müzakereler konusunda endişeliyiz. Bitiş çizgisini göremiyoruz” dedi.

DÜNYA 01.07.2022, 09:55 02.07.2022, 08:58
ABD ve İran arasında nükleer müzakere gerilimi: Endişelerimiz var

Avrupalı diplomatlar, BM Güvenlik Konseyi müzakeresinde İran nükleer anlaşması hakkında, “Görüşmelerin çökebileceği yönünde endişelerimiz var” şeklinde ifade etti.

"Müzakereler sonuca ulaşmayabilir"

İran nükleer anlaşması için endişe duyduğunu dile getiren Avrupa Birliği’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Olof Skoog, “Aslında bu durum yalnızca İran ve ABD arasında olan ikili bir konu değil. Görüşmelerin başarılı olmayacağına dair büyük bir endişemiz var. Müzakerelerin sonuca ulaşmasını göremeyebiliriz" ifadesinde bulundu.

Görüşmelerde önerge üzerinden uzlaşmaya gidilmesi gerektiğini aktaran Skoog, fırsatın kaçırılmaması yönünde çağrıda bulundu.

“İran’ın yeni talepleri uygun değil”

Edinilen bilgilere göre, İran’ın realist olmayan istekler sunduğunu söyleyen Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas, bu yeni taleplerin anlaşmayı zorlaştırdığını dile getirdi.

Ek isteklerden vazgeçilmesi durumunda anlaşma sağlanacağını aktaran ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Richard Mills, İran'ın nükleer görüşmeleri endişeye sürüklediğini söyledi.

İran nükleer müzakerelerde ABD’yi suçladı

İran ise müzakereleri ABD’nin çıkmaza soktuğunu ifade etti. İran BM Büyükelçisi Majid Takht Ravanchi, "ABD aşırı katı bir tutum sergiliyor" dedi.

İran ve ABD’ye iş birliği çağrısında bulunan BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, “Nükleer müzakereler bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır” ifadesinde bulundu.

Yorumlar (0)