ABD ve İran arasında gerilim! Suikast suçlamasına Tahran’dan sert uyarı

Bir İranlının ABD’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı John R. Bolton'a suikast gerçekleştirmek adına plan oluşturmaya çalıştığını açıklayan ABD Adalet Bakanlığı, bu olayın eski Başkan Donald Trump zamanında olduğunu ifade etti. İran ise bu konuda Washington’ın söylemlerini doğrulamadı ve vatandaşlarına yönelik yapılacak işlemler hususunda ABD'yi sert bir dille uyardı.

DÜNYA 11.08.2022, 10:11 12.08.2022, 08:46
ABD ve İran arasında gerilim! Suikast suçlamasına Tahran’dan sert uyarı

Bir İranlının eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Jon Bolton'a suikast düşüncesinde olduğunu ifade eden ABD, bu konuda suçlayıcı bir ifade kullandı. Buna karşı olarak İran, ABD’yi sert bir tavırla uyardı.

“Kasım Süleymani’nin öldürülmesine misilleme yapacaktı”

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı basın beyannamesinde, "Yapılan araştırmalara göre, İran İslam Devrim Muhafız Kolordusu mensubu, ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanına suikast düzenleme planı ile suçlanmaktadır. Sanık, anlaşılana göre Kasım Süleymani'nin Ocak 2020 tarihinde öldürülmesine karşılık olarak, eylemi yapacak kişileri tutmak adına Devrim Muhafızları için uğraştı." ifadeleri yer aldı.

Bildirinin devamında ise konu mahkeme belgelerine dayandırılarak, Ekim 2021 günü itibariyle, İran İslam Devrim Muhafızları için görev yapan 45 yaşındaki Shahram Poursafi adlı kişinin, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin hayatını kaybetmesine karşılık vererek, John Bolton'un hayatının sona erdirilmesi adına başkent Washington etrafında bazı kişilerle pazarlık ettiği ifade edildi.

Savcıların bildirisinde, bunların yanı sıra Mehdi Rezayi ismi ile bilinen İranlının, muhafazakar dış siyaset uzmanı ve İran hususunda aşırı tutucu bir tavırda olan Bolton'a Maryland veya Washington’da suikast gerçekleştirecek birisini kiralamak adına 300 bin dolar tutarında teklifte bulunduğu iddia edildi.

İran’dan büyük tepki, “ABD’yi uyarıyoruz”

Bu iddiaların ardından İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani’den yanıt geldi. ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’a karşı suikast düzenleneceği iddialarının hayal ürünü ve temelsiz olduğunu ifade eden Kenani, “Herhangi bir şekilde temeli olmayan suçlamalar ile İran’ın vatandaşlarına karşı yapılacak her davranışa yönelik ABD’yi uyarıyoruz.” şeklinde konuştu.

İran’ın yerel basın yayınlarına göre, ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan “eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’a suikast” iddialarına karşı İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, büyük bir tepki gösterdi.

(Kasım Süleymani)

“İçi boş ve asılsız belgeler sunuyorlar”

Kenani açıklamalarının devamında, “ABD yargısı İran hakkında sergilediği karşıtlığı temelsiz ve yenilgi dolu suçlamalara rağmen farklı bir serap meydana getirerek İran’a yönelik içi boş ve belgesiz iftiralarını anlatmayı sürdürüyor. Buna benzer ve bu gibi iftiraların temelinde ise tamamıyla siyasi düşünceler bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin kendi gerçekleştirdiği cinayetleri hafızalardan sildirmek ve sorumlulukları üstlenmemek adına hedef şaşırttığını aktaran Kenani, “ABD, aslında kendi doğrularından uzaklaşıyor. Kasım Süleymani’nin hayatına son vermeleri veya bölgede Siyonist ve DAEŞ rejimin cinayetlerine yardım ettikleri gerçeklerinden de kaçıyorlar. Şimdi de siyasi değeri tamamen bitmiş ve tükenmiş bir isim olan Bolton için yapıyorlar. Asılsız suçlamalarda bulunuyorlar” şeklinde konuştu.

“İran’ın geçmişi kabarık”

FBI'ın Başkan Yardımcısı Larissa L. Knapp tarafından yapılan açıklamada, "İran’ın ABD'de bulunan kişilere karşı suikast gerçekleştirme gibi bir geçmişi var, fakat ABD Hükümetinin insanlarımızın güvenliğini tehlikeye sokanlardan hesap sorma hususunda daha büyük bir geçmişi bulunuyor" ifadesi yer aldı.

John Bolton kimdir?

İran’la ABD'nin 44'üncü Başkanı Barack Obama zamanında imzaladığı nükleer sözleşmeye karşı gelen Bolton, Trump döneminde ise vazifesinden 17 ay içerisinde istifa etmiş, ardından görevi süresince gördüğü bütün hadiseleri bir kitapta toplamıştı.

Yarı resmi İranlı haber ajanslarına göre, 21 Nisan 2022 tarihinde, Washington'un Tahran'a bazı imtiyazları ve yaptırımları kaldırma karşılığında Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Tengsiri’nin ABD saldırıları sırasında hayatına son verilen Kasım Süleymani'nin intikamından vazgeçme teklifi götürdüğünü fakat intikam düşüncesinin kesin olduğunu ifade etmişti.

Yorumlar (0)