ABD ve Güney Kore’den ortak tatbikat: Tüm dünya diken üstünde!

Daha önce Ukrayna üzerinden Rusya'yla; Tayvan ziyareti nedeniyle Çin'le gerilim yaşayan ABD, bu defa Kuzey Kore'ye karşı harekete geçiyor. ABD-Güney Kore ortaklığında düzenlenecek olan askeri tatbikat, son dönemlerin en büyüğü olacak. Bölgede tansiyonu tırmandıracak kararın ardından Kuzey Kore'nin nasıl bir tepki vereceği merak konusu oldu. 

DÜNYA 16.08.2022, 12:35
ABD ve Güney Kore’den ortak tatbikat: Tüm dünya diken üstünde!

Bütün dünya Rusya-Ukrayna savaşının ardından geçtiğimiz günlerde yaşanan Tayvan ziyareti geriliminden sonra tekrar diken üstünde. Güney Kore, art arda yaptığı açıklamayla nükleer tehditlerini tekrarlayan Kuzey Kore karşısında ABD ile son zamanlardaki en büyük ortak askeri tatbikatının gelecek hafta başlayacağını açıkladı. Güney Kore ordusundan gelen açıklamada, "Ulchi Özgürlük Kalkanı" ismi verilen müttefiklerin yaz tatbikatı, 22 Ağustos-1 Eylül arasında gerçekleştirilecek.

Uçaklar, tanklar, zırhlılar, binlerce asker…

Tatbikatta, deniz zırhlıları, savaş uçakları, tankların haricinde binlerce asker yer alacak.

İlk 4 gün içinde sivil savunma eğitiminin verileceği tatbikatta, cepheye ikmal ve ortak saldırı eğitimleri yapılacak.

Yeni nesil savaş teknolojileri ile insansız hava araçlarının kullanımı da eğitim başlıkları arasında bulunurken, liman, sanayi bölgeleri ve havaalanlarına yönelik saldırılarda asker sivil destekli eğitimler de verilecek.

Kuzey Kore ‘işgal provası’ olarak görebilir

ABD Savunma Bakanlığı, ABD, Japon ve Güney Kore donanmalarının 8-14 Ağustos'ta Hawaii’de balistik füze arama, füze uyarı ve izleme tatbikatlarına katıldığını, bunun 3 taraflı iş birliğini ilerletmeyi hedeflediğini duyurdu.

"Ulchi Özgürlük Kalkanı" tatbikatı Güney Kore ve ABD tarafından savunma talimi olarak değerlendirilse de Kuzey Kore'nin müttefik güçler tarafından yapılan her tatbikatı "işgal provası" ve nükleer silahlardan caydırma çabası olarak ele aldığı gerekçesiyle tatbikata tepki göstereceği belirtiliyor.

Kim Jong Un’un tehditlerinin ardından ABD’den açıklama gelmişti

ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin ve Güney Koreli mevkidaşı Lee Jong-sup, Kuzey Kore lideri Kim’in tehditlerinden sonra temmuz ayında yaptıkları açıklamada, müttefiklerin caydırıcı duruşunu kuvvetlendirme ve 2022 yılının ikinci yarısında ortak askeri tatbikatı genişletme açısından anlaştıklarını açıklamıştı.

Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına ilişkin diyalog, 2019'da Hanoi'de düzenlenen son görüşmeden sonra durmuştu.

Kuzey Kore, bu sene yeni füze denemelerine başlamıştı.

Pyongyang'ın bilinen yedinci nükleer denemesinin hazırlıklarının sona erdiğine ilişkin bilgiler aktarılıyor.

Yorumlar (0)