ABD ve DSÖ arasındaki kriz derinleşiyor!

ABD'de Trump yönetiminin yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının Çin'in Wuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığını savunmasına karşı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bulguların bu iddiayı desteklemediğini söylüyor. DSÖ son olarak ABD'den iddiaları destekleyen kanıtlar görmediklerini duyurdu.

DÜNYA 05.05.2020, 14:17 05.05.2020, 14:29
ABD ve DSÖ arasındaki kriz derinleşiyor!

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Başkan Donald Trump'ın önderlik ettiği yönetim Covid-19 salgınına neden olan koronavirüsün Wuhan'daki bir laboratuvardan çıktığını öne sürüyor. Son olarak, Trump, salgının Wuhan'daki bir laboratuvardan çıktığına dair kanıtları olduğunu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da bu iddiayı destekleyen kanıtlara sahip olduklarını dile getirmiş, Çin ise bu iddiaları açık bir şekilde yalanlamıştı.

DSÖ karşı çıkıyor

DSÖ ise ABD yönetimi tarafından öne sürülen iddialara destek vermiyor. DSÖ, salgına neden olan virüsün doğal yollarla ortaya çıktığını söylemişti.

DSÖ, iddialara karşı yeni bir açıklama yaparak, ABD yönetiminin iddialara kanıt sunamadığını kaydetti.

"Eğer veri varsa paylaşın"

Acil Durum Programı Direktörü Dr. Michael Ryan, "Olguya dayalı çalışan her kurum gibi biz de virüsün kökenini gösteren her türlü bilgiye açığız. Eğer ABD'nin elinde bu konuda bilgi veya veri varsa bunu paylaşıp paylaşmamaya veya ne zaman paylaşacağına karar vermeli. DSÖ'nün bilgi yokluğunda hareket etme olanağı yok." şeklinde konuştu.

Ryan, salgınla mücadele sürecinde Çin ile iş birliği ve bilgi alışverişinin kritik olduğunu ve konunun siyasallaştırılmaması gerektiğinin altını çizerek, "Eğer bu bir suistimal soruşturması gibi yürütülürse çözümü çok zor olur. Siyasal bir soruna dönüşür." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)