ABD ve Çin, ortak noktada buluşmak için ter döküyor 

ABD Dışişleri’nden Çin’e ortak çalışma mesajı gönderildi: “Sorumlu bir küresel güç olan Çin, dünyayı ilgilendiren konularda ABD ile çalışmalı” 

DÜNYA 27.07.2021, 09:44 27.07.2021, 16:55
ABD ve Çin, ortak noktada buluşmak için ter döküyor 

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendey Sherman, Çin’in Tiencin şehrinde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve yardımcısı Xie Feng ile yapılan görüşmeleri değerlendirdi. Basın mensuplarına yaptığı açıklamada Çin için “ortak çalışma” mesajında bulunuldu.  



Küresel konularda beraber çalışma isteği 

ABD tarafı, salgın gibi tüm dünyayı ilgilendiren konular için Çin’in ABD ile çalışmasını istediklerini bildirdi. “Farklılıklardan daha önemli konular var.” şeklinde konuşan Sherman, tüm dünyayı ilgilendiren konuların küresel büyük güçlerin sorumluluğunda olduğuna değindi. 



Çin, ABD’nin üstünlük tasladığını düşünüyor 

Çin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Xie ise görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında ilişkilerin çıkmazda olmasının sebebi olarak ABD’yi suçları: “ABD, yanlış zihniyetini ve tehlikeli politikasını değiştirmelidir.”  

Xie, Çin’in farklılıkları korumak konusunda kararlı olduğunu fakat buna rağmen ABD ile ortak noktada buluşmak istediklerini bildirmişti. Dışişleri Bakanı Wang Yi de 24 Temmuz 2021’de katıldığı bir televizyon programında ABD’nin üstünlük tasladığını ve diğer ülkeleri baskı altına almak istediğini ifade etmişti. 



“Eşit davranmayı öğretmenliyiz” 

Wang Yi: “Çin için herhangi bir ülke, diğer ülkelerden üstün değildir. ABD, ülkelere eşit davranmayı öğrenemediyse bizim Çin olarak ABD’ye bunu öğretmek konusunda sorumluluğumuz var.” 

Yorumlar (0)