ABD ve Çin, bu sefer denizlerde karşı karşıya geldi

ABD Donanması'na ait savaş gemileri, Güney Çin Denizi'nde Çin Halk Cumhuriyeti'nin hak iddia ettiği adaların yakınından geçerek Çin'în büyük tepkisini çekti.

DÜNYA 22.11.2019, 12:05
ABD ve Çin, bu sefer denizlerde karşı karşıya geldi

Yoğun gemi trafiğiyle bilinen Güney Çin Denizi, yeniden ABD-Çin gerginliğine sahne oldu. Ticaret savaşının bitirilmesi için görüşen ABD ve Çin, bu görüşmeler esnasında da Güney Çin Denizi konusunda tartışma yaşamıştı. Çin, Güney Çin Denizi'nde ABD'nin "güç gösterisi yapmasının " ve ABD'nin Tayvan'a desteğinin sadece "yeni belirsizlikler" doğuracağını söylemişti. 

ABD Donanması kısa zamanda çokça sefer düzenledi


Güney Çin Denizi'ndeki ABD Donanması

ABD Donanması, "deniz yolculuğu özgürlüğü" adı verdiği operasyonlarıyla Çin'in kontrolü altında bulunan bazı adalara oldukça yakın seferler düzenleyerek Çin'i düzenli olarak "rahatsız ediyor".

Geçtiğimiz Çarşamba günü Gabrielle Giffords isimli Amerikan savaş gemisi, Çin'in kontrolünde bulunan bir kayalığın 12 deniz mili yakınından geçmişti. Wayne E. Meyer isimli bir başka Amerikan savaş gemisi ise Perşembe günü Paracel adaları yakınından geçerken "zararsız geçiş" kurallarını oldukça zorlayarak Çin'in tepkisini çekti.

ABD Donanması adımlarını savundu

Amerikan Donanması 7. Filo Sözcüsü Komutan Reann Mommsen, Güney Çin Denizi'nde düzenlenen operasyonların, ABD'nin insan hakları ve özgürlüklerine bağlılığı, denizlerin hukuka uygun kullanımı ve tüm ülkelerin ortak hava sahalarının kullanımı çerçevesinde düzenlendiğini söyledi.

"Provokatif adımlarınızı atmayı kesin"

Çin askeri güçleri, Cuma günü iki Amerikan savaş gemisinin tartışmalı su yollarını kullandığını ve Çin Donanması'nın Amerikan gemilerini takip ettiğini söyledi. Çin Güney Harekât Alanı Komutası, ABD'ye "provokatif adımlarınızı atmayı kesin ve 'öngörülemez kazaların' yaşanmasının önüne geçin" diyerek Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki bağımsızlığının tehlikeye atıldığını belirtti.

ABD, Çin'in bölgedeki enerji kaynakları iddialarına karşı


Çin Donanması

ABD, Çin'i Güney Çin Denizi'nde silahlanmaya yol açmakla ve bölgenin geniş petrol ve gaz kaynaklarını kullanmak için komşularının gözünü korkutmakla suçluyor. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, bu haftanın başında Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe'yle görüşmüştü. Wei, Esper'e Çin'in uyarılarını yinelemiş ve Güney Çin Denizi'nde gerginliğin yükseltilmemesi için ABD'nin adımlarına dikkat etmesi gerektiğini söylemişti.

Çin, bölgedeki enerji kaynağı içeren tüm alanlarda hak iddia ediyor ve kendi yarattığı yapay adalara kurduğu askeri tesislerle civar ülkelerini bölge dışında tutmaya çalışıyor. Ancak Brunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam da bölgede hak iddia ediyor.


Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki yapay adalarından biri

ABD Savunma Bakanı Esper, bölgedeki ülkelere gerçekleştirdiği ziyaretler sonrasında Çin yönetimini "baskı ve tehdit metodlarını gittikçe daha çok kullanarak bölgedeki stratejik amaçlarını korumak" ile suçluyor.

Yorumlar (0)