ABD ve Çin arasında "ırkçılık" gerginliği!

Çin hükümeti, "ırkçı başlık atmakla" suçladığı Amerikan The Wall Street Journal gazetesinin 3 muhabirini sınır dışı etti.

DÜNYA 19.02.2020, 15:10
ABD ve Çin arasında "ırkçılık" gerginliği!

Çin, ABD gazetesi The Wall Street Journal'ın "ırkçı başlık atması" üzerine 3 muhabirinin gazetecilik kimliklerine el koyarak sınır dışı etti. Gazete, "Çin, Asya'nın gerçek hasta adamıdır" başlıklı bir fikir yazısı yayımlamıştı.

Gazeteden yapılan açıklamada ABD vatandaşı büro şef vekili Josh Chin ve muhabir Chao Deng ile Avustralya vatandaşı Philip Wen'in 5 gün içinde ülkeyi terk etmelerinin istendiğini söyledi.

"Gerek Çin halkı gerekse uluslararası toplum tarafından lanetlenmiştir"

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Çarşamba günü yaptığı açıklamada gazetedeki yazının başlığının ırkçı olduğunu, gazetenin Çin'e özür borçlu olduğunu ve sorumluları soruşturması gerektiğini söyledi. Geng, "Böylesi ayrımcılık yapan bir başlık öfke yaratmıştır ve gerek Çin halkı gerekse uluslararası toplum tarafından lanetlenmiştir" dedi.

Yazıda Çin'in salgına tepkisi eleştiriliyor

Makaleyi yazan ve Bard College'da öğretim görevlisi olan Walter Russell Mead, yazısında Çin'in yeni koronavirüs salgınına verdiği tepkinin "etkileyici olmadığını" söylemiş ve salgının başladığı Vuhan şehri hükümetini "fazlasıyla gizemli ve kendine hizmet eden" bir hükümet olmakla suçlamıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng ise 3 Şubat'ta yayımlanan yazıyı "Çin hükümeti ve halkının salgınla mücadelesine iftira atmakla" suçladı.

ABD, Çin medyasına karşı ilginç bir önlem almıştı

Çin'in bu adımı, ABD'nin 5 Çin devlet haber ajansına "yabancı ülke elçiliği" gibi davranılacağını açıklamasının ardından geldi. ABD'nin bu kararıyla birlikte Çin'in 5 haber ajansına ait ve ABD'de çalışan tüm çalışanları ve mülkiyetini ABD Dışişleri Bakanlığı'na bildirmek zorunda.

Çin adına konuşan Geng, basın toplantısında "ABD her zaman basın özgürlüğünü savunduğunu söylüyor ama Çin medyasının ABD'de işleyişine daima karışarak engel olmaya çalışıyor. Bu durumda kendi adımlarımızı atma hakkına sahibiz" diyerek iki ülke arasındaki gerginliğin artabileceğinin sinyallerini verdi.

Yorumlar (0)