ABD ve Çin arasında “casusluk” gerilimi: Ülke gündemine oturdu

Çin'in ABD limanlarında yer alan kargo vinçlerinin “casusluk aracı” biçiminde kullanıldığına dair iddia ülke gündemine oturdu.

DÜNYA 06.03.2023, 09:16
ABD ve Çin arasında “casusluk” gerilimi: Ülke gündemine oturdu

ABD ve Çin arasındaki “casusluk” gerilimi devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ABD hava sahasında bulunan istihbarat balonunun ardından ülkenin limanlarında bulunan Çin’e ait dev kargo vinçleri ile sabotaj ve casusluk çalışmalarının gerçekleştirilebileceğine dair iddialar gündeme taşındı.

“Truva atına” benzetildi

ABD Savunma Bakanlığı tarafından sağlanan bilgilere göre, Çin'in, ABD limanlarında bulunan dev kargo vinçlerini sabotaj ve casusluk faaliyetleri adına kullanabileceğini ifade ediliyor. Pentagon yetkilileri ve bazı ulusal güvenlik uzmanları söz konusu vinçleri "Truva atına" benzettikleri aktarılırken vinçlerin, konteynerleri takip ederek varış alanlarını tahmin edebilen sensörleri bulundurduğunu ifade etti.

Eski üst düzey istihbarat yetkilisi olan Bill Evanina vinçler hakkında, "Yeni Huawei olabilir." değerlendirmesinde bulunurken, bu şekilde, dışarıdan meşru biçimde işlerini gerçekleştiren iş dünyasının gizli istihbarat çalışmaları sağlayabileceğini aktardı.

Yorumlar (0)