ABD ve AB'den, Rusya'ya karşı iş birliği bildirisi

ABD ve Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekâtının yol açtığı sonuçları değerlendirerek ortak duruş temalı bir bildiri yayınladı. 

DÜNYA 25.03.2022, 07:19 25.03.2022, 12:39
ABD ve AB'den, Rusya'ya karşı iş birliği bildirisi

ABD ve AB tarafından, ABD Başkanı Biden'ın da katılım gösterdiği AB Liderler Zirvesi'nde verilen bir kararla ortak bildiri onaylandı.

‘Rusya’ya karşı iş birliği’ 

Liderler tarafından, Ukrayna'da Rusya’nın ‘haksız’ ve ‘sebepsiz’ askeri saldırganlığı değerlendirildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı da başta olmak üzere vahşet kanıtlarını bir araya getirmeye ilişkin süren çabaları memnuniyetle karşıladıklarını belirten liderler, Rusya'ya enerjideki bağımlılığı azaltmak, temiz enerjiye geçişe hız kazandırmak ve dünya genelindeki gıda güvenliği ihtiyaçlarına yanıt vermek için iş birliği kararı aldı.

İnsani yardım taahhüdü

Rusya ve Belarus'a ekonomik açıdan birtakım maliyetler yüklemeye dönük çabalarının dışında ek tedbirler almaya ve yaptırımları aşma çabalarını durdurmaya hazır oldukları konusunda aynı fikirde bir araya gelen liderler, göçmenlere ev sahipliği yapan komşu devletler de başta olmak üzere insani yardımları sürdürmeyi taahhüt etti.

Ayrıca liderler Ukrayna, Moldova ve Doğu ortaklığı alanında demokrasiyi güçlendirme konusunda da ortak fikre varırken, transatlantik savunma ve güvenliği geliştirmenin önemine dikkat çektiler.

Yorumlar (0)