ABD vazgeçmiyor: "İşgal ihtimali çok yüksek"

Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı ilerleyen günlerde işgal edebileceğini fakat diplomatik çözümün de halihazırda mümkün olduğunu ifade etti. Dışişleri Bakanı Blinken ise Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmak için sahte bir kimyasal saldırı, terör saldırısı veyahut da sivilleri hedef alan İHA saldırısını gerekçe gösterebileceğini ifade etti.

DÜNYA 17.02.2022, 20:43 18.02.2022, 17:59
ABD vazgeçmiyor: "İşgal ihtimali çok yüksek"

ABD Başkanı Biden, Ohio eyaletine gerçekleştireceği ziyaret için Beyaz Saray'dan ayrılmadan evvel basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme riskini 'çok yüksek' olarak gören Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmek için yanıltma operasyonu gerçekleştirebileceğini belirtti.

Biden, "Rusya an itibarıyla hiçbir askerini bölgeden çekmiş değil, hatta daha fazla asker sevkiyatı yaptı. Moskova yönetiminin yanıltma operasyonu için hazırlık yaptığına inanmamız için sebebimiz var. An itibarıyla elimizdeki bütün belirtiler, Rusların Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığını gösteriyor." sözlerini sarf etti.

Biden, bir basın mensubunun "Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağını düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusunu, "Evet fakat şimdi değil, ilerleyen günlerde." cevabını verdi.

Diplomatik çözümün halihazırda mümkün olup olmadığına yönelik soru sorulması üzerine Biden, "Evet bu mümkün." diye yanıt verdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'e ilettiği mektuba da halen cevap beklediğini ifade eden Biden, Rusya'dan gelen cevabı henüz okumadığını belirtti.

Putin ile telefon görüşmesi yapıp yapmayacağına yönelik soruya ise Biden, "Öyle bir planım yok." diyerek cevap verdi.

"Rusya saldırmak için bahane arıyor"

Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmak için sahte bir kimyasal saldırı, terör saldırısı veyahut da sivilleri hedef alan İHA saldırısını gerekçe gösterebileceğini ifade etti.

Antony Blinken, BMGK'de (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) gerçekleştirdiği konuşmada, Rusya'nın Ukrayna'yı hedef alan saldırganlığının güvenlik ve barışı tehdit ettiğini dile getirdi.

Rusya'nın ilerleyen günlerde Ukrayna'ya saldırmak için hazırlık yaptığını kaydeden Blinken, "Saldırmak için bahaneler arıyorlar. Rusya, Ukrayna'yı bir şiddet olayını bahane ederek suçlayabilir. Rusya'yı hedef alan sahte bir terör saldırısı olabilir. Sivilleri hedef alan İHA ile uydurma bir saldırı olabilir. Hatta kimyasal bir saldırı dahi yapılabilir. Rusya tüm bunları soykırım ya da etnik temizlik olarak nitelendirebilir." dedi. 

Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda bomba ve füze kullanabileceğini ve siber saldırılar yapabileceğini söyleyerek, "Rusya'nın bazı Ukraynalı grupları hedef alacağına ilişkin bilgiler aldık." şeklinde konuştu.

"Savaşı önlemek için buradayım, başlatmak için değil." diyen Blinken, Moskova'yı diplomasiye davet etti.

Yorumlar (0)