ABD Temsilciler Meclisinde Suriye ve Türkiye kararı

ABD Temsilciler Meclisinde, depremden etkilenen Suriye ve Türkiye’ye destek içeren ve Suriye'deki Esed rejiminin, Birleşmiş Milletler (BM) desteğinin depremzedelere erişmesini engelleme uğraşlarını kınayan karar tasarısı onaylandı.

DÜNYA 28.02.2023, 09:38 01.03.2023, 08:55
ABD Temsilciler Meclisinde Suriye ve Türkiye kararı

ABD Kongresinin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinde, 6 Şubat tarihinde meydana gelen şiddetli depremlerin etkilediği Suriye ve Türkiye vatandaşlarına taziyelerin gönderildiği, ABD'nin söz konusu iki ülke vatandaşına gösterdiği desteğini takdir eden ve Esed rejiminin, BM tarafından sevk edilen yardımların ülkenin kuzey bölgelerindeki kişilere erişmesini engelleyen tutumunun kınandığı karar tasarısı oylamaya açıldı. Tasarı, 414 “evet” oyuna 2 "hayır" oyu ile kabul edildi.

NATO üyesi Türkiye'ye destek çağrısı

Tasarının oylamaya sunulmasından önce açıklamada bulunan Güney Carolina Temsilcisi Cumhuriyetçi siyasetçi Joe Wilson, depremler sebebiyle Suriye ve Türkiye'de birçok sayıda insanın yaşamını yitirdiği ve evsiz kaldığına işaret etti. Suriye ve Türkiye vatandaşlarına başsağlığı dileklerini gönderen Wilson, NATO mensubu olan Türkiye'ye her dair destekte bulunulması gerektiğine vurgu yaparak Türkiye'nin Kore Savaşı'nda sağladığı katkıya değindi.

ABD-Türkiye Kongre Grup Toplantılarında “eş başkan” olarak görev yaptığını belirten Wilson, Türkiye'nin 70 seneden fazla bir zamandır NATO mensubu olduğuna dikkat çekere ülkesinin Türkiye'de meydana gelen depremden etkilenen kişilerin ihtiyaçlarını gidermeye dair uğraşlarını özellikle desteklediğini aktardı.

Biden’a Esed rejimi eleştirisi

Öte yandan Wilson, Suriye'de Esed rejiminin Birleşmiş Milletlerin Suriye'de depremzedelere yardım göndermesini engellediğini ifade ederek Rusya'nın yardımların sınır hattından geçmesini işlemine veto verdiğine işaret etti. ABD Başkanı Joe Biden'a seslenen Wilson, Suriye'ye yardımın gönderilmesi için diplomatik araçların faaliyete sokulmasını talep etti. Wilson, Esed rejimine karşı yapılan yaptırımların "zayıfladığı" yönünde açıklamada bulunarak Biden idaresini eleştirdi.

Yorumlar (0)