ABD, Suudi Arabistan'dan çekiliyor mu?

ABD'li yetkililer, Suudi Arabistan’a konuşlandırılmış iki Patriot füze bataryası, bazı savaş uçakları ve yüzlerce askerî personelin geri çekileceğini duyurdu. 

DÜNYA 08.05.2020, 09:42
ABD, Suudi Arabistan'dan çekiliyor mu?

Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD'li üst düzey yetkililer ABD'nin Suudi Arabistan'da bulunan iki Patriot füze bataryası, bazı savaş uçakları ve askerî personelin ülkeye döneceğini açıkladı. Uzmanlar tarafından söz konusu geri çekme adımı, İran ile olan mücadeleye şimdilik ara verildiği şeklinde yorumlandı. 

Öte yandan, ABD’nin İran'la gerilim sırasında konuşlandırdığı bataryaları geri çekme adımının Suudi Arabistan’la petrol üretimi konusunda gerginliğin yaşandığı bir dönemde atılması da dikkat çekti.

İsmini vermek istemeyen ABD'li yetkili, Suudi Arabistan’daki petrol tesislerini koruyan iki bataryanın söküleceğini, ancak Suudi çölündeki Prens Sultan Hava Üssü’nde diğer hava savunma sistemleri ve savaş uçaklarıyla birlikte konuşlu bulunan iki Patriot bataryasının bölgede kalmayı sürdüreceğini belirtti. 

Sökülecek İki Patriot bataryasında görev alan 300 civarındaki ABD askerî personeline de değinen yetkili, bunların da Suudi Arabistan’dan ayrılacağını açıkladı.

 

ABD söz konusu kararın ardından bölgedeki İran tehdidine karşı aldığı askerî varlığını artırma kararının ardından kısa süre sonra Suudi Arabistan'daki gücünü azaltmış olacak.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran’ın ocak ayındaki füze saldırıları sonrası bölgedeki ABD ve müttefik ülke askerlerini korumak amacıyla Irak’a da Patriot sistemlerini yollamıştı. ABD ordusunun elinde sınırlı sayıda bulunan sistemlerin, güncelleme ve bakımının yapılması için düzenli olarak ABD’ye getirilmesi gerekiyor.

Trump: "Tüm dünyada bizden yararlandılar"

ABD’nin Suudi Arabistan’da bulunan iki Patriot füze bataryasını geri çekme kararı, bir taraftan Suudi Arabistan'la olan petrol anlaşmazlığının sonucu şeklinde yorumlanırken, öte yandan çok talebin olduğu Patriot sistemlerinin paylaştırılmasında zorluk yaşandığından bu durumun gündeme geldiği belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump konuya yönelik konuşmasında, "Ortadoğu’da ve başka bölgelerde pek çok adım atıyoruz. Tüm dünyada pek çok şey yapıyoruz. Askerî olarak bütün dünyada bizden yararlandılar" ifadelerini kullandı. Sitemli olduğu gözlemlenen Trump, "Bunun Suudi Arabistan’la alakası yok. Doğruyu söylemek gerekirse daha çok başka ülkelerle ilgisi var” şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan bu yıl petrol üretimini artırmış böylece petrol fiyatları tarihî seviyelere gerilemişti. Trump'ın partisinden olan Cumhuriyetçiler, Suudi Arabistan’ın petrol piyasalarındaki istikrarsızlığı körüklediğini, halihazırda yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle zor durumda olan ABD'nin daha da kötü duruma düştüğünü söyleyerek Suudi Arabistan'ın eğer tutumunu değiştirmezse, ABD’nin savunma alanında sağladığı desteği kaybedebileceğini söylemişti.

Yorumlar (0)