ABD Senatosu 'tarihi' yetkiyi iptal etti

ABD Senatosu, Irak'ın işgaline olanak tanıyan yetkiyi iptal eden tasarıyı kabul etti.

DÜNYA 29.03.2023, 22:53
ABD Senatosu 'tarihi' yetkiyi iptal etti

ABD Senatosu'nda, ABD Başkanı'na 1991 ve 2002 senelerinde Irak'a yönelik askeri kuvvet kullanma olanağı veren AUMF (Irak'ta Askeri Kuvvet Kullanımı için Yetki) adlı yetkinin resmen iptal edilmesine yönelik tasarının geçmesine ilişkin son oylama gerçekleştirildi.

Oylamada 66 vekil 'evet', 30 vekil ise 'hayır' oyu verdi.

Yasa tasarısına destek verenler, oylama evvelinde gerçekleştirdikleri konuşmalarda, işgalin üzerinden geçen 20 senede dünyanın değiştiğini kaydederek, Irak'ın artık ABD'nin en önemli ortaklarından biri olduğuna işaret etti.



En son Trump kullanmıştı

Senatörler, işgalin 20'inci senesine denk gelecek bir şekilde yetkinin 20 Mart'ta kaldırılmasını öngörüyordu. Fakat bazı vekillerin yetkinin kaldırılmasından çok içeriğinin değiştirilmesine yönelik olarak teklifleri üzerine gerçekleştirilen oylamalar sebebiyle son oylama bugün yapılabildi. 

Yetkinin uygulamadan kaldırılması için Başkan Joe Biden ve Temsilciler Meclisi'nin da onayından geçmesi gerekiyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi, son üç senede iki defa yetkinin feshedilmesi yönünde oy kullandı. Temsilciler Meclisi'nde 2021 senesinde bahse konu yasa tasarısı oylanmış fakat Senato'da gündeme alınmamıştı.

Söz konusu yetkiyi son olarak eski Başkan Donald Trump, 2020 senesinde İranlı General Kasım Süleymani'nin yaşamını yitirdiği operasyonda kullanmıştı. 


(Süleymani)

Yorumlar (0)