ABD Senatosu, "hızlı azil süreci" istiyor

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD Senatosu'ndaki yargı sürecinde davacı ve savunma taraflarına argümanlarını ortaya koyabilmeleri için toplam 24'er saat süre öngören yargılama usullerini duyurdu.

DÜNYA 21.01.2020, 08:27
ABD Senatosu, "hızlı azil süreci" istiyor

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell'ın hazırladığı tasarıya göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılanacağı ABD Senatosu'ndaki duruşmalarda davacı ve savunma taraflarına tezlerini ortaya koymaları için 24'er saat söz hakkı verilecek.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD Senatosu'nda yargılanmasına ilişkin temel usulleri ortaya koyan tasarıyı kamuoyuna açıkladı.

Açıklanan tasarıya göre ABD Başkanı Donald Trump'ın azil yargılamasında savunma tarafı ile davacı tarafa, iki güne yayılmış şekilde toplam 24'er saat söz hakkı süresi tanınacak.

Buna göre çarşamba gününde itibaren ABD Senatosu günlük 12'şer saat görev yapacak ve her iki tarafa argümanlarını senatörler önünde ortaya koyabilmeleri için 2 gün süre tanıyacak.

Davacı ve savunma taraflarının tezlerini ortaya koymalarının ardından "jüri" görevi gören senatörler davacı ve savunma taraflarına sorularını yöneltebilecekler.

Beyaz Saray "hızlı yargılamadan" hayli memnun

ABD Başkanı Donald Trump'ın azli istemiyle iki maddeyi daha önce ABD Temsilciler Meclisinde kabul eden Demokratlar, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell'ın tasarısına şiddetle karşı çıkarken, Beyaz Saray ise ABD Başkanı Donald Trump'ın hızlı bir yargı süreciyle aklanması için her iki tarafa da 24'er saat süre verilmesinden duydukları memnuniyeti açıkladı.

Bugün toplanacak olan ABD Senatosu Genel Kurulunun, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell'ın tasarısını oylaması ve kabul etmesi bekleniyor.

Daha sonra azil ile ilgili tasarıya göre çarşamba günü yeniden bir araya gelecek olan ABD Senatosu Genel Kurulunda önce iki gün boyunca Demokrat savcı vekillerden oluşan davacı taraf görüşlerini ortaya koyacak, ardından da ABD Başkanı Donald Trump'ın avukatları iki gün boyunca savunmalarını yapacaklar.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell'ın tasarısında ayrıca, ABD Senatosu'ndaki yargı sürecine herhangi bir yeni şahidin çağrılmasının gerekli olmadığı maddesi de bulunuyor.

Savunma ekibinin Cumhuriyetçi vekilleri açıklandı

Diğer taraftan Beyaz Saray, yazılı bir açıklamayla ABD Senatosu'ndaki yargılamaya katılacak Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyelerinin isimlerini açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre Doug Collins, Mike Johnson, Jim Jordan, Debbie Lesko, Mark Meadows, John Ratcliffe, Elise Stefanik ve Lee Zeldin, Senatodaki yargılama sürecinde ABD Başkanı Donald Trump'ın savunma ekibinde yer alacak.

Başkan Donald Trump'a yönelik azil soruşturması süreci

Eylül ayında basına sızan ve 25 Temmuz 2019 tarihinde yaptıkları telefon görüşmesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda Amerika'nın ülkesine yardım edeceğini söylediğini iddia eden muhbir raporu, azil soruşturmasının fitilini ateşlemişti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019 tarihinde "Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçesiyle ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik azil soruşturması sürecini başlattıklarını duyurmuştu.

Beyaz Saray ise 25 Eylül 2019 tarihinde Donald Trump-Vladimir Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlayarak Ukrayna'ya yardımlar ile görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesindeki kamuya açık oturumlar 13-21 Kasım'da yapılmış; Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan toplam 12 yetkili bu süreçte ifade vermiş; Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi daha sonra 300 sayfalık rapor hazırlayarak raporu Adalet Komitesine göndermişti.

Adalet Komitesi, iki oturum yaparak "Görevini kötüye kullanmak" ve "Kongrenin işleyişini engellemek" başlıklarından oluşan azil maddelerini 13 Aralık 2019 tarihinde onaylamış ve dosyayı Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna göndermişti.

ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda 18 Aralık'ta yapılan oylamada ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlamaları kabul edilmişti.

Yorumlar (0)