ABD seçimleri öncesi petrol son 5 ayın en düşüğünde

Petrol fiyatları, koronavirüs pandemisinde birçok ülkede yeniden uygulanmaya başlayan kısıtlamalar sebebiyle son 5 ayın en düşük seviyesine inmiş durumda.

DÜNYA 02.11.2020, 19:52 03.11.2020, 16:52
ABD seçimleri öncesi petrol son 5 ayın en düşüğünde

Yeni kısıtlamaların ekonomik büyümeyi daha da olumsuz etkilemesi ve petrole olan ihtiyacı düşürmesinden kuşku duyuluyor.

Emtia ve hisse senedi piyasaları da ABD'de yarın yapılacak başkanlık seçimlerine odaklandı.

Brent petrol fiyatı 35,74 doları gördü

Asya piyasalarında ilk işlem saatlerinde Brent petrolün varili 35,74 dolara kadar düştü. Söz konusu meblağ, en son geçtiğimiz mayıs ayında görülmüştü.

Londra piyasalarındaki ilerleyen işlem saatlerde petrol fiyatları toparlanarak 37,86 dolar seviyesine yükseldi.

Petrol fiyatları için kılavuz kabul edilen Brent petrolün fiyatı 2020 yılının başından bu yana yüzde 45 oranında değer kaybına uğradı.

Bu düşüş BP ve Shell gibi büyük enerji firmalarını vurdu. Söz konusu büyük enerji firmaları, binlerce kişinin işten çıkarılacağını paylaştı.

ABD'de gözler başkanlık seçiminde

ABD petrolünün ücretlerinde de düşüş meydana geldi. Bugün petrolün varil fiyatı kısa bir süreliğine 33,64 dolara kadar geriledi.

ABD'de başkanlık seçimlerinin başa baş ilerleyeceği beklentisi ve teşvik paketinin seçim sonuna bırakılması, ekonomi ile ilişkili kaygıları artırdı.

Çin petrol kotasını artırdı

First Abu Dhabi Bank'ın baş ekonomisti Simon Ballard, "Bulunduğumuz hafta her yönten ABD ve küresel piyasalar için çok önemli. Tüm gelişmelerin gölgesinde, koronavirüs vakalarının ABD, Avrupa ve diğer yerlerde yükseldiği bir ortamda bu hafta keskin bir dalgalanma olasılığı bulunuyor." dedi.

Çin ise büyüme açısından küresel ekonomi için umut vermeye devam ediyor.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan ülke, devlete ait olmayan şirketlerin 2021 kotasını yüzde 20 oranında yükselteceğini açıkladı.

Çin'de iç talepteki artış sebebi ile imalat sektörü ekim ayında son 10 yılın en hızlı büyüme oranına ulaşmıştı.

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin, Temmuz-Eylül arasında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,9 büyümüştü.

Yorumlar (0)