ABD savunma bütçesi Senatoda onandı!

ABD’nin “2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası”, Kongrenin Cumhuriyetçi ve Demokrat kanatlarının her ikisinin de uzlaşmasıyla, Temsilciler Meclisinin ardından onandı.

DÜNYA 18.12.2019, 02:04 18.12.2019, 02:45
ABD savunma bütçesi Senatoda onandı!

“2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası”na dair savunma bütçe tasarısı, 8 “Hayır” karşı 86 “Evet” oyuyla kabul edildi.

Tasarıda, Pentagon’a 635 milyar dolarlık temel harcama fonu, 71,5 milyar dolarlık Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar fonu, 23,1 milyar dolarlık Enerji Bakanlığı bünyesine yapılacak savunma fonu, 8,1 milyar dolarlık da diğer savunma harcamaları ve 300 milyon dolarlık savunma dışı alanlara olmak üzere toplamda 738 milyar dolarlık bütçenin tahsis edileceği tasarı onandı.

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması gerektiği vurgulanıyor

Tasarının Türkiye ile ilgili başlığında, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemlerini alma sürecine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye F-35 tipi savaş uçaklarının teslimatının yapılmayacağı öngörülüyor ve Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının gerektiğine işaret ediliyor.

Türkiye’ye CAATSA yoluyla yaptırım öneriliyor

Aynı tasarıda Türkiye’ye ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası gereğince yaptırım uygulanmasının gerekli olduğu yer alıyor.
Bütçenin “Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları” bölümünde de Türkiye’nin sipariş ettiği uçakların alımı için 440 milyon dolarlık fonun ayrılacağı ifade ediliyor.

Türkakım’a yaptırım!

Tasarıda, Rus enerji ihracatında payı olan enerji boru hatlarının inşası  için çalışan bazı gemi şirketleri için de yaptırım uygulama şartı getiriliyor ve "Bu yasanın kanunlaşmasından sonraki 60 ve sonraki her 90 günde Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığına danışarak Kuzey Akımı 2 ve TürkAkım projeleri veya bu projelerin yerine inşa edilecek diğer projelerin inşası için deniz seviyesinden 100 fit ve üzeri derinliğe boru hattı döşeyen gemilerin tespitine ilişkin raporu, ilgili kongre komitelerine sunacaktır." hükmü kaydediliyor.

Güney Kıbrıs’a ambargolar kaldırılıyor

Savunma bütçesi tasarısında, Türkiye’yi ilgilendiren bir başka başlık ise Güney Kıbrıs’tan ambargoların şartlı olarak kaldırılması. Tasarıya göre, söz konusu ambargolar kaldırılsa da, Güney Kıbrıs’ın silah satış ve lojistiğine kısıtlamalar getiriliyor.

YPG/PKK’ya yardım miktarı tasarıda yer almadı

Savunma bütçesi tasarısında bir diğer odak nokta ise Suriye’de "taramadan geçmiş gruplara verilen askeri yardımlara" ilişkin aktarımlar oldu. ABD, savunma bütçesinde “SDG” ismini kullandığı YPG/PKK’ya yaklaşık 500 milyon dolarlık askerî yardım fonu veriyordu.

Bütçe tasarısında, DAEŞ ile mücadeleye ilişkin Irak’a 645 milyon dolarlık askerî destek fonu sağlanırken, Suriye’ye Savunma Bakanı’nın kararınca gerekli gördüğü miktar, yardım tipi ve yardımın verileceği grubun Kongreye yazılı olarak raporlanması gerektiği belirtildi ancak miktarla ilgili bir paylaşımda bulunulmadı.

Temsilciler Meclisinde de 377 “Evet”, 48 “Hayır”la geçen tasarı, ABD Başkanı Donald Trump’a sunulacak.

Trump onayacağını açıklamıştı

Trump’ın bu konuda son yaptığı açıklamada savunma bütçesi tasarısının istendiği gibi şekillendiği ve geçmesi durumunda da hızlı bir şekilde onayacağını belirtmişti.

Yorumlar (0)