ABD Savunma Bakanı açıkladı: ABD, Avustralya'daki askeri varlığını artırıyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Amerika'nın Avusturalya’daki askeri varlığını artıracaklarını duyurdu.

DÜNYA 07.12.2022, 06:54 08.12.2022, 09:36
ABD Savunma Bakanı açıkladı: ABD, Avustralya'daki askeri varlığını artırıyor

Austin, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ve Avustralya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Richard Marles ile dörtlü istişare toplantısından sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

"Avustralya'da askeri varlığımızı artırıyoruz"

İki ülkenin kuvvet konuşlanması başta olmak üzere savunma iş birliğini derinleştirme ile ilgili anlaştıklarını söyleyen Austin, “Bugünkü görüşmeler sonrasında, ABD kuvvetlerinin Avustralya'daki dönüşümlü varlığını artıracağız. Bu, bombardıman uçakları görev grupları, ABD Kara ve Deniz Kuvvetlerinin kabiliyetleri de dahil olmak üzere lojistik ve sürdürülebilirlik iş birliğimizi de genişletecek. Beraber çalışabilirliğimizi derinleştirecek.” sözlerini kullandı.

Gelecek yıllarda iki ülkenin savunma sanayisi üslerini daha da entegre etmenin yollarına bakacağını söyleyen Austin, Japonya’yı da Avustralya'daki konuşlanma girişimine dahil olmaya davet edeceklerini söyledi.

Austin, Avustralya’ya yönelik askeri yığınağın ayrıntılarının iki ordu arasında daha sonra netleştirileceğini ifade etti.

Avustralya Savunma Bakanı Marles de Japonya’nın, Avustralya'daki askeri tatbikat ile faaliyetlere katıldığını görmek istediklerini söyledi.

Marles, “Bu hafta, Dışişleri Bakanı ve ben, Japonya ile 2+2 görüşmemizi yürütmek amacıyla Tokyo'da olacağız. Bugünkü toplantının bir sonucu olarak, bu hafta sonunda Japonya'ya, ABD ve Avustralya ile tatbikatlara katılma davetiyle gidebiliriz.” sözlerini kullandı.

İki ülke arasında daha problemsiz bir savunma sanayisi üssü oluşturmak için adımlar attıklarını söyleyen Marles, askeri yeteneklerini ve yeni teknolojileri geliştirmek amacıyla iki ülkenin yakın çalışması gerektiğini belirtti. Marles, bunun için iki ülkenin bazı düzenlemelerinin engel teşkil ettiğini ve bunu kaldırmak için çalışacaklarını kaydetti.

"İş birliğini derinleştiriyoruz"

Blinken ise Avustralya, ABD ve İngiltere'nin ortak üreteceği nükleer denizaltı için verdikleri taahhütleri en kısa sürede yerine getirmeye uğraşacaklarını söyleyerek, “Öte yandan teknolojik üstünlüğümüzü korumak üzere, ileriye dönük güvenliğimize destek olacak şekilde yapay zeka ve siber de dahil olmak üzere kuantum teknolojileri için birtakım başka kilit alanda da iş birliğimizi derinleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca Bakan Blinken,  Çin’in ekonomik baskıyla diğer ülkeleri sindirme girişimlerine karşı Avustralya’nın yanında olduklarını söyledi.

ABD’de kamuoyunda Ukrayna’ya yönelik desteğin anketlerde düştüğü konusundaki soru üzerine Blinken, “Birincisi, anketlere göre politika uygulamıyoruz. ABD'nin çıkarları çerçevesinde bir politika izliyoruz ve ABD'nin çıkarları Ukrayna'nın Rusya'nın bu saldırısına karşı kendisini savunmasına yardım ve desteği öngörüyor.” sözlerini kullandı.

Ukrayna’nın Rusya topraklarında Rus hava üslerini vurmasına yönelik soruya ise Blinken, "bu saldırıyı desteklemedikleri" cevabını verdi.

Yorumlar (0)