ABD Sağlık Bakanı: "Ölümler siyahilerin sağlıksız olmasından kaynaklanıyor"

ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, Donald Trump yönetiminin yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile iyi mücadele ettiğini, buna rağmen çok fazla can kaybı yaşanmasının siyahiler başta olmak üzere azınlıkların, dünyanın geri kalanından daha sağlıksız olmalarından kaynaklandığını ileri sürdü. 

DÜNYA 18.05.2020, 14:58 18.05.2020, 15:05
ABD Sağlık Bakanı: "Ölümler siyahilerin sağlıksız olmasından kaynaklanıyor"

ABD'de genel sağlık sigortasını kaldırılması ve Başkan Donald Trump'ın yeni tip koronavirüsü (Covid-19) yeterince ciddiye almaması nedeniyle çok fazla can kaybı yaşanmaya başladı. ABD'deki hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun siyahiler ile diğer azınlıklardan meydana gelmesi de sistemin ırkçılığını tekrar gündeme getirdi. 

Fakat ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar'ın bu durumu farklı şekilde değerlendirmesi tepkilere neden oldu. Bakan Azar, Trump yönetiminin yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile iyi mücadele ettiğini, buna rağmen çok fazla can kaybı yaşanmasının siyahiler başta olmak üzere azınlıkların, dünyanın geri kalanından daha sağlıksız olmalarından kaynaklandığını ileri sürdü. 

"Afro-Amerikalılar, toplumlarımızdaki pek çok bireyi risk altına sokuyor"

Azar, CNN'in Washington Başmuhabiri Jake Tapper'ın programında yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Maalesef Amerika nüfusu büyük çeşitlilik arz ediyor. Önemli sağlıksız eşlikçi rahatsızlıkları olan bir toplum ki, altta yatan önemli hastalık sağlık dengesizlikleri ve temel hastalığa eşlik eden bir ya da daha çok bozukluk nedeniyle Afro-Amerikalılar başta olmak üzere azınlıklar, toplumlarımızdaki pek çok bireyi risk altına sokuyor. Bu sağlık sistemimizin talihsiz bir mirası ki kesinlikle ilgilenmemiz gerekiyor." 

Milyonlarca dolarlık servete sahip olan Azar, önceden Barack Obama'nın ABD'de genel sağlık sigortasını kaldırmasından bahsetmedi. 

Azar, ABD'nin yüksek tansiyon,  diyabet ve obezite gibi temel hastalığa eşlik eden bir veya daha fazla bozukluğun orantısız yükünü taşıdığına dikkat çekti.

 

"Birini kendi sağlık durumuyla ilgili suçlamıyorum"

Başmuhabir Tapper'ın "can kayıplarının bu kadar fazla olmasının ABD halkının hatası mı olduğunu ima ettiğini" sorması üzerine Azar, "Bu hata meselesi değil." karşılığını vererek, şunları söyledi:

"Hayır, Jake, lütfen yapma, lütfen çarpıtma, bu hatayla ilgili bir mesele değil. Basit bir epidemiyoloji (salgın hastalıkları ve tedavilerini inceleyen bilim) meselesi. Demek istediğim, eğer yüksek tansiyonumuz, diyabetimiz varsa koronanın ağır komplikasyonlarıyla ilgili daha büyük risk altındayızdır. Tüm söylediğim bundan ibaret. Ve sen de bunu biliyorsun.

Bu, birini kendi sağlık durumuyla ilgili suçlamak demek değil. Bu, yani, yani, absürt oldurdu. Bizim burada ABD'de daha riskli profilimiz olduğuna dair basit bir açıklama sadece."

Yorumlar (0)