"ABD, 'sabotaj diplomasisi' izliyor"

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Umman Körfezi'ndeki petrol tankerlerine saldırılarına ilişkin, ABD'yi "sabotaj diplomasisi" izlemekle suçladı.

DÜNYA 14.06.2019, 11:24
"ABD, 'sabotaj diplomasisi' izliyor"

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, Umman Körfezi'ndeki tanker saldırılarında İran'ı suçlayan ABD'nin gerçekçi deliller sunmadığını ifade etti. 

Bakan Zarif, saldırıların failleri olarak 'B Takımı' olarak adlandırdığı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid'i işaret etti.

"B Takımı, sabotaj diplomasisine geçti"

Zarif, paylaşımlarında şu ifadelere yer verdi:

"ABD'nin (saldırıların hemen ardından) gerçekçi veya dolaylı kanıtlar sunmadan İran'a karşı iddialarda bulunması, B Takımı'nın İran'a karşı Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun diplomatik çabalarını da hedef alan sabotaj diplomasisine geçtiğini açıkça ortaya koyuyor."

Bu tür sabotajlara karşı önceden de uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Zarif, "Geleceği gördüğüm için değil B Takımı'nın geçmişini bildiğim için uyardım." dedi.

Ne olmuştu?

Umman Körfezi'nde dün Japonya'ya yük taşıyan iki büyük petrol tankerinde patlamalar meydana gelmişti. Tankerlerdeki 44 kişilik mürettebat, İran arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarılmış ve İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Cask Limanı'na nakledilmişti.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Seko Hiroşige, Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradığını açıklamıştı. Tankerlerden birinin Japonya, diğerinin ise Norveç'e ait olduğu ifade edilmişti. Saldırılar, Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun İran ile ABD arasındaki gerginliğin azaltılması ve Orta Doğu'da istikrarın sağlanması için Tahran'ı ziyaret ettiği sırada gerçekleşmişti. 

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, tankerlerin saldırıya uğramasından kaygı duyduklarını belirterek, bölge ülkelerini 'istikrarsızlıktan faydalanan çevrelerin oyununa gelmemeleri' konusunda uyarmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Elimizdeki istihbari bilgilere, saldırıyı düzenlemek için kullanılan silahlara ve profesyonelliğe baktığımızda İran'ın sorumlu olduğunu görüyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı da İran Devrim Muhafızları Ordusuna ait bir devriye botunun Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan tankerlerin birinden patlamamış mayınları topladığını iddia etmiş, olaya ilişkin görüntüleri yayımlamıştı. 

Yorumlar (0)