ABD, Rusya’nın Buça yalanını tek tıkla ortaya çıkardı

ABD’nin ünlü bir gazetesi, Buça’daki 410 sivilin, Rusya şehirden çekilmeden hemen önce öldürüldüğünü uydu görüntüleriyle duyurdu. O görüntülerle Rusya’nın iddiaları da çürütülmüş oldu.

DÜNYA 05.04.2022, 10:30
ABD, Rusya’nın Buça yalanını tek tıkla ortaya çıkardı

Dünya, Ukrayna’nın Buça şehrindeki katliamı konuşuyor. Dün şehri ziyaret eden Ukraynalı yetkililer ile basının kadrajına yansıyan fotoğraflarda toplu mezar, elleri arkadan bağlanarak infaz edilmiş kişiler, yolda bisikletle giderken öldürülmüş olan insanlar tüm dünya tarafından görülmüştü. Bunun üzerine BM Genel Sekreteri, Putin’in savaş suçu işlemesi hakkında soruşturma başlatılmasını talep etmişti. Öte yandan Rus yetkililer, 410 kişinin ölümünün, Rus ordusu şehirden ayrıldıktan sonra gerçekleştirdiğini dile getirmişti. ABD, bu iddiaları yalanlayan taraf oldu.

Rusya’nın yalanı uydu görüntüleriyle ortaya çıktı

ABD’nin önde gelen uluslararası gazetelerinden biri, Rusya’nın Buça’daki uydu görüntülerini analiz etti. Kiev’in bir tür banliyösü olan Buça’da sivillerin öldürülmesinin, Rusların şehri terk etmeden önce gerçekleştiğini doğruladı. Bir teknoloji şirketi tarafından sağlanan uydu görüntülerine göre sivillerden 11’inin 3 hafta önce öldürüldüğü ortaya çıktı. Rus askerleri ise şehri, 3 hafta kadar önce kontrol altına almıştı.



Cesetlerin bulunduğu konumlara göre analiz edildi

Teknoloji şirketi ve basın mensupları tarafından taranan görüntülere göre 9-11 Mart tarihleri arasında Buça’daki Yablonska Caddesi’nde insan vücudu büyüklüğünde koyu renkli nesneler görüldü. Ukrayna Kuvvetleri’nin Buça şehrini geri almasının ardından çekilen fotoğraf ve uydu görüntülerindeki konumlarda 9-11 Mart arasındaki konumların tam olarak örtüştüğü belirlendi. Uzman bir grubun analizine göre ise cesetler 3 haftadan uzun süredir aynı yerde bekliyor.

Ukrayna, 410 cesedi 1 Nisan günü buldu

Buça şehrinin Rus askerlerinden arındırılmasının ardından 1 Nisan 2022 tarihinde bölgeye giren Ukraynalı askerler, bir yığın cesetle ve yıkılmış bir şehirle karşılaşmıştı. Bunun üzerine başsavcılık makamı ve olay yeri inceleme ekipleri bölgeye çağırılarak DNA örnekleri alınmış ve cesetler fotoğraflanmıştı. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı hiçbir şekilde sorumluluk üstlenmediklerini dile getirerek Rus askerlerinin şehirden çıkmasının ardından tüm cesetlerin Ukrayna ordusu tarafından caddelere yerleştirildiğini dile getirmişti. 

BM Güvenlik Konseyi, “Buça” maddesiyle toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Buça hakkında acil toplantı düzenledi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michele Bachelet ise bugün yazılı bir açıklama yaparak, bağımsız bir gruptan oluşa soruşturma ekibinin toplanmasını talep etti.

Yorumlar (0)