ABD, Rusya-Ukrayna krizi için tarih verdi: İşgal başlayabilir

Ukrayna-Rusya krizinde en hararetli gecelerden biri yaşanırken, Ukrayna kriziyle ilgili ABD’den art arda açıklamalar yapıldı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Her an Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlayabileceği" uyarısını yaparken, Ukrayna’daki vatandaşlarının derhal orayı terk etmesi yönünde çağrı yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise bir kez daha işgal iddiasını yalanladı. Gözler Rusya ve ABD liderlerinin bugün yapacağı görüşmeye çevrildi.

DÜNYA 12.02.2022, 10:02 12.02.2022, 10:12
ABD, Rusya-Ukrayna krizi için tarih verdi: İşgal başlayabilir

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna krizine yönelik son gelişmeleri aktardı.

“İşgal, Olimpiyatlar bitmeden başlayabilir”

Sullivan, Rusya lideri Putin’in, Ukrayna'yı işgal etme konusunda net bir şekilde karar verdiğini şu anda belirtemeyeceklerini, fakat her an işgalin başlayabileceği konusunda güçlü istihbarat bilgilerinin ellerinde olduğunu ifade etti. Putin’i, akıllı davranıp işgalden vazgeçmeye çağırdıklarını kaydeden Sullivan, “İstihbarata girmeyeceğim fakat işgalin Çin olimpiyatlarından sonra yaşanabileceği spekülasyonunun tam tersine şu anda net bir şekilde söyleyebilirim ki Olimpiyatlar bitmeden işgal başlayabilir." şeklinde konuştu. NATO ile ABD müttefiklerinin muhtemel bir işgal sonucunda en ağır yaptırımlarla Rusya'ya tepkisini göstereceğine dikkat çeken Sullivan, "Rusya askeri eğer bu adımı seçerse ortaklarımızla birlikte kararlı bir biçimde karşılık vermeye hazırız; tepkimiz büyük ekonomik yaptırımları, ABD ve NATO askeri unsurlarının Doğu Kanadı boyunca NATO'nun yapacağı değişimleri ve Ukrayna'ya yönelik desteğimizi kapsıyor." sözlerini kullandı. 

Rusların Ukrayna'ya ilk başta füze ve hava saldırıları gerçekleştirip daha sonra kara operasyonuyla işgalin sürmesini beklediklerini kaydeden Sullivan, hava saldırılarında özellikle ağır sivil kayıpları yaşanabileceğini iddia etti. Muhtemel bir işgal halinde Ukrayna sınırındaki yol ve köprülerin kapanacak olması sebebiyle sivillerin tahliyesinin yapılamayacağına vurgu yapan ABD'li danışman, her an durumun kötüleştiğini kaydetti.

“Ruslar, Kiev’e her saldırabilir”

Ayrıca Sullivan, Kiev'e yönelik Rusların, ani bir saldırı sonucunda Ukrayna'nın başkentini işgal etmek isteyebileceklerini öne sürdü. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, önümüzdeki 24-48 saatin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Her an işgal başlayabilir, ülkedeki bütün ABD’lilere derhal ülkeyi terk etmesi yönünde çağrı yapıyoruz. Geleceği öngörmek şu an mümkün değil ancak tehlike oldukça fazla. Ruslar eğer işgale başlarsa bir tahliye operasyonu yapılamayacak." uyarısını yaptı. 

Krizi ele almak amacıyla Biden'ın Putin ile yakın dönemde bir görüşme yapacağını ifade eden Sullivan, görüşmenin ne zaman yapılacağını açıklamadı. Şu an diplomasi yolunun açık olduğuna ve kendilerinin, Putin'in bu diplomasi yolunu seçmesini istediklerine vurgu yapan Sullivan, “Putin’in, kesin bir karar verdiğini ifade etmiyoruz ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için bütün güçleri bölgeye yığdığını düşünüyoruz." sözlerini kullandı. 

Çin’de düzenlenen 2022 Pekin Olimpiyat Oyunları, 20 Şubat tarihinde sona erecek.

Yorumlar (0)