ABD, Polonya'ya asker gönderecek

ABD Başkanı Donald Trump ile Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Amerika'nın Polonya'daki asker sayısını artıracak yeni bir savunma anlaşmasını imzaladı.

DÜNYA 13.06.2019, 00:11
ABD, Polonya'ya asker gönderecek

ABD Başkanı Donald Trump ile Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ABD'nin bu ülkedeki asker sayısını artıracak yeni savunma anlaşmasına imza attı.

Anlaşmanın imzalanmasından sonra ortak basın toplantısı düzenleyen iki lider, başta ABD-Polonya ilişkileri olmak üzere birçok konuda açıklamalar yaptı.

Toplantıdan kısa süre önce aynı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Polonya'ya ilave 2 bin asker göndermeyi görüştüklerini" belirten Trump, ortak basın toplantısında ise anlaşmada "bu ülkeye geçici olarak bin civarında asker göndereceklerinin" yazılı olduğunu söyledi.

DUDA, RUSYA SORUSUNU GEÇİŞTİRDİ

Trump ayrıca, Polonya'nın ABD'de 30'dan fazla F-35 savaş uçağı sipariş ettiğini ve bundan büyük memnuniyet duyduklarına işaret etti.

Duda'nın "Rusya'yı dost mu düşman mı olarak görüyorsunuz?" şeklindeki bir soruyu yanıtlamaması üzerine Trump, "Umarım Polonya'nın Rusya ile harika ilişkileri olur. Umarım bizim de Rusya ile iyi ilişkilerimiz olur." dedi.

Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakının ardından 2016'da yapılan anlaşma sonucunda ABD, Polonya'ya bir miktar asker göndermişti.

Polonya Devlet Başkanı Duda daha önce, ülkesinde daimi bir Amerikan üssü açmayı ve bu üsse "Fort Trump" adını vermeyi teklif ettiklerini duyurmuştu.

Yorumlar (0)