ABD: Paralel devlete karşıyız

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Afganistan'da paralel bir devlete karşı olduklarını vurguladı.

DÜNYA 10.03.2020, 06:49
ABD: Paralel devlete karşıyız

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, birleşmiş ve bağımsız bir Afganistan'ı desteklediklerini fakat Afganistan içinde paralel bir hükümet kurma ve paralel bir devlet oluşturma girişimine şiddetle karşı çıktıklarını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yazılı açıklamasında, Afganistan’da son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde her iki adayın da kazandığını açıklamasına atıfta bulunarak Afganistan'daki barış sürecini yorumladı.

Amerika Birleşik Devletleri olarak Afganistan'ın istikrara ve bağımsızlığına kavuşması için yoğun çaba sarfettiklerini savunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, cumhurbaşkanlığına yeniden seçilen Eşref Gani'nin Afganistan'da barışı ön plana alan bir hükümet üzerinde anlaşılması için yapılan müzakerelerin süreceğini belirtmesinden mutluluk duydularını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Afgan halkının barışa duyduğu özlemin farkında olan Amerika Birleşik Devletleri, iki tarafın bir anlaşmaya varması için çalışmaktadır ve tüm partileri bu hedefe doğru götürme çabasında kararlıdır." ifadelerini kullandı.

Afganistan'da olası bir "paralel hükümet kurma girişimine" şiddetle karşı çıktıklarını belirten ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Amerika Birleşik Devletleri-Taliban Anlaşması ve Amerika Birleşik Devletleri-Afganistan Ortak Bildirgesi bizlere tarihi bir fırsat sunuyor. Kapsayıcı bir hükümete ve birleşik Afganistan'a öncelik vermek, Afganistan'ın geleceği ve özellikle de barışın sağlanması adına çok önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)