ABD, Ortadoğu’nun en büyük deniz tatbikatını Umman’da başlattı

Çok sayıda ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Ortadoğu’nun en büyük deniz tatbikatının (IMX22) ikinci turu Umman’da başlatıldı. Tatbikata ABD öncülük ediyor.

DÜNYA 13.02.2022, 09:47 14.02.2022, 08:30
ABD, Ortadoğu’nun en büyük deniz tatbikatını Umman’da başlattı

ABD’nin öncülüğünde toplanan Güney Kore, İngiltere, İsrail, Pakistan, Umman, Bahreyn ve daha pek çok ülkenin katıldığı “Ortadoğu’nun en büyük uluslararası deniz tatbikatı” (IMX22) ilk olarak Ocak 2022’de Bahreyn’de düzenlenmişti. Bu tatbikattan olumlu sonuçlarla ayrılmaya hazırlanan ülkeler, tatbikatın ikinci ayağını Umman’da başlattı. 



Tatbikat merkezleri Umman Denizi ve Hürmüz Boğazı 

Umman’ın resmi haber ajansına göre IMX22’nin ikinci turunun merkezi olarak Umman Denizi ve Hürmüz Boğazı kararlaştırıldı. 18 Şubat 2022 tarihine kadar devam edecek tatbikatın amaçları arasında deniz güvenliğinin sağlanması, güvenlik alanında iş birliği, Umman limanlarının güvence altına alınması ve uluslararası gemi trafiğinin rahatlatılması olduğu belirtildi.  



İlk tatbikatta 60 ülke bulunuyor 

Ocak ayında Bahreyn’de başlatılan tatbikat henüz sonlandırılmadı. 17 Şubat tarihinde tamamlanması planlanan ilk tatbikata ABD ve İsrail öncülüğünde 60 uluslararası örgüt ve ülke katıldı. Bu tatbikatların kaç adımdan oluşacağı henüz bilinmezken Kızıldeniz, Babu’l Mendeb Boğazı, Hint Okyanusu ve Basra Körfezi’nin tatbikat merkezleri arasında yer alacağı biliniyor. 

Yorumlar (0)