ABD olağanüstü hal ilan etti: Kar fırtınasında can kaybı artıyor

ABD'de "Eliott" isimli kar fırtınası etkisini göstermeye başladı. Ülke genelinde şu ana kadar 26 kişi yaşamını yitirirken, yaklaşık 1 milyon iş yeri ve ev elektriksiz kaldı.

DÜNYA 25.12.2022, 11:11 25.12.2022, 23:09
ABD olağanüstü hal ilan etti: Kar fırtınasında can kaybı artıyor

Kuzey Kutbu'ndan gelen soğukların ülkenin yaklaşık üçte ikisini etkisi altına alacağını ifade eden Ulusal Hava Servisi (NWS), dondurucu rüzgarların orta ve doğu bölgelerinde Haftasonu da dahil olmak üzere etkisini göstereceğini açıkladı.

1 milyondan fazla iş yeri ve ev elektriksiz kaldı

Edinilen bilgilere göre, ABD genelinde görülen hava şartlarına bağlı olaylarda şu zamana kadar 26 kişi hayatını kaybetti. Cuma günü yaşanan ölümlerin ardından sayı iki katına ulaşırken, kar fırtınasının etkisini en fazla hissettirdiği eyaletlerde yaşanan zincirleme kazalarda da birçok kişi yaralandı.

Uzmanlar, bazı kesimlerde saatte 115 kilometreye kadar ulaşan kar fırtınası sebebiyle görüş mesafesinin tamamen ortadan kalktığını ifade etti.

Ülke genelinde yaklaşık 1 milyon iş yeri ve ev elektrik kesintileriyle başa çıkmaya çalışırken, yetkililer, uzun süre devam edecek olan olumsuz hava koşulları sebebiyle arızaların çözüme ulaştırılmasının günler alabileceğini dile getirdi.

Uyarı ve tavsiyeler peş peşe geldi

ABD'de hava şartları sebebiyle ülke genelinde 200 milyondan fazla vatandaşa kış fırtınası uyarısı veya tavsiyesinde bulunuldu.

Fırtına sebebiyle ülkenin orta batı bölgesindeki Wyoming, Güney Dakota ve Montana eyaletlerinde hava sıcaklıkların sıfırın altında 45 santigrat dereceye düştüğü, Georgia ve Florida gibi güney kesimlerde ise rekor düzeyde soğukların görüldüğü bildirildi.

Oklahoma, Kuzey Carolina, Georgia, Kentucky, Virginia ve New York içerisinde olmak üzere birçok eyalette olağanüstü hal kararı alınırken, ABD Başkanı Joe Biden, vatandaşlara seslenerek verilen uyarıların göz önüne alınması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0)