ABD'nin savunma harcaması Çin'i üçe katlıyor!

Yapılan son araştırmalara göre son 10 yılda savunmaya en fazla 2019 yılında yatırım yapıldı. ABD ve Çin, savunmaya yatırım yapan ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.

DÜNYA 15.02.2020, 14:21 15.02.2020, 15:58
ABD'nin savunma harcaması Çin'i üçe katlıyor!

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS), yıllık "Askeri Bilanço" isimli raporundaki verilere göre son 10 yılda savunmaya yatırımın en fazla 2019'da yapıldığını açıkladı. 

Dünyanın 2018'e göre %4 daha fazla savunma harcaması yaptığını belirten raporda ABD'nin tüm Avrupa ülkelerinin toplamından 4 kat daha fazla silah satın alma ve silah araştırma-geliştirme harcaması yaptığı belirtildi.

ABD Çin'i üçe katlıyor!

ABD ve Çin'in savunma harcamalarının %6.6 arttığı belirtilen raporda ABD'nin 684.6 milyar dolar savunma bütçesi olduğu, bu bütçenin 275.4 milyar dolarının ise silah tedariği ve araştırma-geliştirme için ayrıldığı belirtilen raporda Çin'in tüm savunma harcamasının 185 milyar dolar olduğu ifade edildi. Raporda ayrıca ABD'nin silah tedariği ve araştırma-geliştirme harcamalarının, Çin'in bu alanda yaptığı harcamaları üçe katladığı vurgulandı.

Rus savunma bütçesi, Amerikalıların onda biri!

IISS'in raporunda ABD'nin 2018'den 2019'a geçildiğinde savunma bütçesine 53.4 milyar dolar daha aktardığı belirtilirken bu miktarın Birleşik Krallık'ın bütün savunma bütçesine denk olduğu belirtildi. ABD ve Çin'i Rusya takip ederken Rus savunma bütçesinin, Amerikan bütçesinin neredeyse onda biri kadar olduğu vurgulandı.

Avrupalılar 2008 seviyesini yeni yakaladı

Raporda Avrupa'nın ise savunma harcamalarını %4.2 artırdığı ancak bu miktarın Avrupa savunma harcamalarını ancak 2008 seviyesine getirdiği ifade edildi. Avrupa, 2008 yılında tüm Avrupa Birliği'ni etkileyen küresel finans sektörü krizi yüzünden savunma sanayiine ayırdığı bütçeyi diğer alanlara aktarmıştı.

Rapora göre savunma sektörüne harcama yapan ilk 15 ülke 2018'le aynı olurken İtalya'nın Avustralya'yı geçerek 12. sıraya yükseldiği, Avustralya'nın ise 13. sıraya düştüğü belirtildi. ABD ve Çin'in ardından Suudi Arabistan, Rusya ve Hindistan geliyor.

Trump'ın politikası etkilerini gösteriyor

Araştırmaya göre ABD Başkanı Donald Trump'ın "Önce Amerika" politikası etkilerini göstermeye başladı. Araştırmacılar, ABD'nin müttefiklerine yaptığı yatırımın azaldığını tespit etti; ABD Başkanı Trump, göreve geldiği 2016'dan beri müttefiklerine yapacakları yatırımın azalacağını söylüyordu. Bir diğer yandan ise Avrupa'daki savunma harcamalarının artmasının, Trump'ın sıkça şikayetlenmesi ve Avrupalı müttefiklerini "Sizi savunmayız" diyerek tehdit etmesine bağlı olabileceği öne sürüldü.

Yorumlar (0)