ABD'nin hamlesi sonrası Rusya panikledi

ABD'nin Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilme kararıyla ilgili Rusya harekete geçti. Rusya'dan "Sözleşmenin korunması için çabalayacağız" açıklaması geldi.

DÜNYA 22.05.2020, 16:12
ABD'nin hamlesi sonrası Rusya panikledi

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'nin Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilme yönündeki kararıyla ilgili kendilerini bilgilendirdiklerini açıkladı. Sergey Ryabkov, "Rusya, anlaşmaya bağlı kalıyor. Sözleşmenin korunması için çabalayacağız." ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, video konferans yoluyla katıldığı bir tartışma programında, Amerika Birleşik Devletleri'nin Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilme yönündeki kararını yorumladı.

Amerika'nın anlaşmadan çekilmesiyle ilgili Rusya'yı bilgilendirdiğini belirten Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "Bugün, Amerika'nın Moskova Büyükelçiliğinden bir nota aldık. Bu notada, Amerika'nın anlaşmadan çekilmesiyle ilgili gerekli prosedürü başlatma yönünde karar aldığı belirtiliyor." bilgisini verdi.

Rusya ABD'nin dayatmalarını istemiyor

Anlaşmanın korunması için Amerika Birleşik Devletleri ile diyaloğu sürdürmeye hazır olduklarının altını çizen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, fakat bunu ABD'nin koştuğu şartlar doğrultusunda yapmak istemediklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "Amerika Birleşik Devletleri'nin şartları kesinlikle kabul edilemez, temelsiz ve mantıksızdır." değerlendirmesinde bulundu.

Anlaşmanın önemli olduğunu belirten Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "Rusya, anlaşmaya bağlı kalıyor. Sözleşmenin korunması için çabalayacağız." dedi.

Trump'ın çekilme kararı

Amerikan Başkan Donald Trump, Rusya sorumluluklarını yerine getirene kadar Açık Semalar Anlaşması’ndan çekileceklerini duyurmuştu.

Açık Semalar Anlaşması nedir?

Rusya ve Amerika, askerî faaliyetlerde şeffaflığı teşvik etmek, silah kontrolünü ve diğer anlaşmaları gözlemlemeyi kolaylaştırmak maksadıyla silahsız keşif uçuşlarına izin veren Açık Semalar Anlaşması'nı imzalayan 34 ülke arasında bulunuyor.

AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) coğrafyasında güven ve güvenlik artırıcı tedbir olarak değerlendirilen ve 1992 yılında imzaya açılan Açık Semalar Anlaşması'nın tarafları arasında Türkiye de yer alıyor.

Rusya, Türkiye'ye karşı kullanmak istemişti

Rusya, 2-5 Şubat 2016 tarihlerinde Açık Semalar Anlaşması çerçevesinde Türkiye'de gözlem uçuşu talep etmiş, bu uçuşunun rotası üzerinde Açık Semalar Anlaşması çerçevesinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemişti.

Yorumlar (0)