ABD'nin eski Savunma Bakanı yaşamını yitirdi

Irak ile Afganistan işgalinde önemli bir rol oynayan eski ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in 88 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi.

DÜNYA 30.06.2021, 23:34
ABD'nin eski Savunma Bakanı yaşamını yitirdi

Rumsfeld'in ailesi tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, eski bakanın New Mexico'daki evinde can verdiği belirtildi.

2 dönem savunma bakanlığı yapmıştı

Söz konusu açıklamada, "Tarih onu 60 senelik kamu hizmetinde olağanüstü başarılarıyla hatırlayacaktır fakat onu en iyi tanıyanlar ve bundan dolayı da hayatı sonsuza dek değişenler eşi Joyce'a, ailesi ve arkadaşlarına olan şartsız/koşulsuz sevgisi ve ülkesine adadığı hayatındaki dürüstlüğü ile hatırlayacaktır." denildi.

Rumsfeld, Başkan Gerald Ford döneminde 1975-77 yılları arasında Savunma Bakanlığı görevini üstlenmişti.

ABD'nin NATO Daimi Temsilciliği ve Kongre üyeliği görevlerinde de bulunan Rumsfeld'in kamu ve özel sektör kariyerindeki en kritik dönem ise George W. Bush'un başkanlığında 2001-06 yılları arasında Savunma Bakanlığı yaptığı dönemdi.

Irak'ın işgalinde büyük rol oynadı

11 Eylül 2001 saldırıları esnasında bakanlık görevinde bulunan Rumsfeld, ardından Irak ve Afganistan'ın işgallerinde son derece kritik rol oynadı.

Saldırıların hemen ardından El Kaide yerine Irak'a savaş açma fikrini ortaya atan kişi Rumsfeld'di fakat dönemin CENTCOM (Merkez Kuvvetler) Komutanı Tommy Franks'ın El Kaide'nin Afganistan'da yuvalandığı ve savaşa bu ülkeden başlanması gerektiğine yönelik brifinginden sonra olayların ilerleyişi değişmiş ve gözler Afganistan'a çevrilmişti.

Rumsfeld, ardından Irak'ta kitle imha silahları bulunduğu iddiasını ortaya atmış ve söz konusu ülkenin de işgaline zemin hazırlayan fitili ateşlemişti.

Yorumlar (0)