ABD'nin, Danimarka'nın yardımıyla Merkel'i de izlediği ortaya çıktı

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın, Danimarka ile ABD arasındaki kablo anlaşması vasıtasıyla başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak kaydıyla çok sayıda Avrupalı üst düzey siyasetçiyi izlediği ortaya çıktı.

DÜNYA 30.05.2021, 23:27
ABD'nin, Danimarka'nın yardımıyla Merkel'i de izlediği ortaya çıktı

ABD'nin Avrupalı üst düzey siyasetçileri izlediği yeni bir skandal ortaya çıktı.

Merkel de izleniyormuş

Habere göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın, Merkel'in yanı sıra eski Almanya ana muhalefet partisi lideri Peer Steinbrück, eski Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Alman, Fransız, İsveçli ve Norveçli politikacılarla üst düzey kamu görevlilerini hedef seçerek izledi.

Telefon konuşmalarına erişim

NSA, seçtiği bu şahısların telefon numaralarını takip ederek politikacıların tüm iletişim bilgilerine erişti, hatta telefon konuşmalarına da ulaştı.

Danimarka Askeri İstihbaratı (FE) ile NSA arasında özellikle Çin ve Rusya'yı izlemek için Danimarka'dan geçen telekomünikasyon kabloları için anlaşma sağlanmıştı.

NSA'nın çalışmalarını gizlice takip eden ve Avrupalı siyasetçileri de takip ettiğini ortaya çıkaran FE, NSA'nın bu çalışmalarını Mayıs 2015 tarihinde raporlamış ancak bahse konu rapor kurum içinde kalmıştı.

Danimarka Savunma Bakanı Trine Bramsen, FE'nin ülkedeki istihbarat teşkilatlarını gözetleme ve denetleme yetkisine sahip olan İstihbarat Teşkilatlarını İnceleme Kurulu'na yanlış bilgi ve eksik belgeler verdiğinin ortaya çıkması üzerine, geçtiğimiz yıl 21 Ağustos'ta FE'de 3 üst düzey yetkiliyi görevden almıştı.

Danimarka ile kablo anlaşması

ABD ile Danimarka arasında 1990’lı senelerin sonlarına dayanan kablo anlaşmasına göre, Danimarka hükümeti, kara sularından ve topraklarından geçen telekomünikasyon ve internet kablolarındaki bilgilere ABD'nin erişmesine müsaade ediyor.

Danimarka'nın dünya çapındaki telekomünikasyon ve internet bağlantılarında önemli bir konumda olduğu biliniyor.

Özellikle Çin ve Rusya'daki telekomünikasyon ve internet bilgilerinin Danimarka'daki kablolar üzerinden geçmesi vesilesiyle ABD'nin Danimarka ile gerçekleştirdiği bu anlaşma sayesinde bilgilere kolay bir şekilde ulaşabildiği dile getiriliyor.

Yorumlar (0)