ABD'nin atacağı yeni adım, benzin fiyatlarını düşürebilir!

Ukrayna'daki savaş nedeniyle patlak veren enerji krizi, küresel ölçekte akaryakıt fiyatlarının artmasına yol açtı. Mart ayında stratejik rezervlerinde bulunan petrolü satmaya başlayan ABD yönetimi, enerji fiyatlarını düşürme hedefiyle yeni bir karar aldı. Kasım ayından itibaren stratejik rezervlerde bulunan 10 milyon varil petrolün daha satışa çıkartılacağı kaydedildi.

DÜNYA 20.09.2022, 10:05 Hakan Öksüz
ABD'nin atacağı yeni adım, benzin fiyatlarını düşürebilir!

Rusya ile Ukrayna arasında 7 aydır süren savaş, küresel ölçekte akaryakıt krizinin doğmasına yol açtı. Avrupa Birliği (AB) ve ABD tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, Kremlin yönetiminin karşı atağa geçmesine neden oldu. İlk etapta Rusya'dan Avrupa'ya giden doğal gaz miktarı düşürüldü. Daha sonra bir duyuru yapan Gazprom şirketi, Kuzey Akım 1 Boru Hattı üzerinden Avrupa'ya giden gazı, teknik sebepler yüzünden tamamen kesmek zorunda kaldıklarını bildirdi.

Enerji krizi, Avrupa ve ABD'yi sardı

Savaşın başlamasıyla birlikte yaşanan bu durum, küresel ölçekte akaryakıt fiyatlarının patlamasına neden oldu. ABD ve AB ülkeleri de bu krizden payını aldı. Kış aylarında ısınma sorunuyla yüzleşmek istemeyen AB ülkeleri, alternatif arayışlara yöneldi. AB genelinde 2023'ün Mart ayında kadar doğal gaz kullanımının yüzde 15 oranında azaltılması yönünde karar alındı.

Kasım ayından sonra 10 milyon varil petrol satılacak

Son aylarda yaşanan belirsizlik ortamı nedeniyle petrol üretimi ve sevkiyatında ciddi bir azalma baş gösterdi. ABD Enerji Bakanlığı, ham petrol tedarikinde yaşanan sorunla ilgili yeni bir karar aldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, kasım ayında ülkenin stratejik petrol rezervinden satış yapılacağı bildirildi. Rezervlerden satılan 155 milyon varillik petrolün 165 milyon varile çıkartılacağı kaydedildi. Bu yöntemle birlikte petrol fiyatlarının küresel ölçüde bir miktar da olsa düşürülebileceği belirtildi.

ABD, mart ayında petrol rezervinden satışa başlamıştı

Şubat ayında başlayan savaşla birlikte petrol sevkiyatında sıkıntıların yaşanması, ABD Başkanı Joe Biden'ı harekete geçirmişti. Alınan kararı mart ayından duyuran Biden, "ABD'nin stratejik rezervlerinden günde 1 milyon varil satış yapılacak. Toplamda 6 ay sürecek bu uygulamanın neticesinde en az 180 milyon varil petrol, piyasaya sürülmüş olacak." açıklamasını yapmıştı. Temmuz ayının sonunda yeni bir açıklamada bulunan Beyaz Saray, "Satışlar için ilâve 20 milyon varil petrol ayrıldı." duyurusunu yapmıştı.

Yorumlar (0)