ABD: “Montrö’nün nasıl uygulanacağına Türkiye karar verecek”

ABD Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Kiev’e yaklaştığını belirttiği açıklamasında Montrö’nün uygulanması konusuna da değindi. Bakanlık sözcüsü, Montrö hakkındaki kararın tamamen Türkiye’ye ait olduğunu dile getirdi.

DÜNYA 01.03.2022, 09:41
ABD: “Montrö’nün nasıl uygulanacağına Türkiye karar verecek”

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, gündemi değerlendiren basın açıklamalarında bulundu. Rusya’nın hedefinin Kiev’de kontrolü sağlamak olduğunu belirten Kirby, Rus askerlerinin Kiev’e yaklaştığını kaydetti: “Rus kuvvetlerinin başkente yaklaşmaya çalıştıklarını açıkça görüyoruz. Ukraynalılar, etkili biçimde direniyorlar. Bu dirençle de Rusların daha güneye inmesini zorlaştırıyorlar.”



Boğazların kontrolü hakkında

Bir basın görevlisinin boğazların kontrolünü sorması hakkında Kirby, şu yanıtı verdi: “Şu anda bir kriz aşamasındayız. Böyle zamanlar için imzalanmış Montrö Anlaşması var. Boğazların nasıl kontrol edileceğine Türkiye Montrö ile karar verecek. Ancak Rusya’nın Karadeniz’de hala dolaşabilen gemilerinin olduğunu biliyoruz. Öte yandan Rusya isterse hala geri adım atma şansı var. Biz, Rusya karşısında NATO topraklarını korumakla yükümlüyüz.”

Yorumlar (0)