ABD-Meksika sınırında dünyanın en uzun narko-tüneli keşfedildi 

ABD ve Meksika sınırının altında yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğunda asansörle donatılmış bir tünel keşfedildi.

DÜNYA 30.01.2020, 11:44
ABD-Meksika sınırında dünyanın en uzun narko-tüneli keşfedildi 

ABD'li yetkililer, ABD-Meksika sınırında bulunan en uzun uyuşturucu kaçakçılığı tünelini ortaya çıkardı. 1,3 kilometrelik tünel, sınırın Meksika tarafındaki Tijuana'daki bir sanayi bölgesinden başlıyor ve ABD'nin San Diego şehrindeki bir depo alanının yakınında sona eriyor.

ABD Gümrük ve Sınır Koruması'ndan yapılan açıklamaya göre, tünelin içinde bir demiryolu sistemi, asansör, yüksek voltajlı elektrik kabloları, havalandırma ve drenaj sistemi bulunuyor.

Tünel, sınır duvarının 21 metre altında ve koridorların yüksekliği yaklaşık 1.5 metre. Koridorların genişliğinin ise yarım metreden biraz daha fazla olduğu ve insanların da rahatlıkla geçişine olanak sağladığı belirtiliyor.

Söz konusu tünel, Meksikalı yetkililer tarafından geçen Ağustos ayında keşfedildi ancak keşif henüz gün yüzüne çıktı.

ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi'nin (DEA) yaptığı açıklamada, "bu tünelin sofistike olması kartellerin kararlılığını ve parasal kaynaklarını gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

"Bu kadar azimli olduklarını bilmiyorduk"

ABD-Meksika sınırında "sınır ötesi tüneller" yeni olmasa da, bu tünelin büyüklüğü ve teknik bileşenleri yetkilileri epey şaşırttı. Sınır devriye operasyonları sorumlusu Lance LeNoir, "bu kadar azimli olduklarını bilmiyorduk" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika ile genişletilmiş bir sınır duvarı planı için uzun zamandır gayret gösteriyor. Ancak, söz konusu tünelin keşfi Trump'ın planlarının çözümü olduğunu gösteriyor.

Tünelin keşfinden sonra herhangi bir gözaltı ya da tutukluluk işlemi ise henüz yapılmış değil. Yetkililer tünelin arkasında kimin olduğunu henüz bulamasa da, Meksika'daki Sinaloa kartelinin işi olduğu düşünülüyor.

Yorumlar (0)