ABD medyasından toplu mezar iddiası!

ABD'nin önde gelen gazetelerinden biri olan Washington Post, "İran'ın Kum şehrinde Covid-19 (yeni tip koronavirüs) sebebiyle hayatını kaybedenlerin defnedildiği toplu mezarlara ait olduğunu" ileri sürdüğü uydu görüntüleri yayınladı.

DÜNYA 13.03.2020, 07:25
ABD medyasından toplu mezar iddiası!

ABD'nin en etkili basın kuruluşları arasında bulunan Washington Post gazetesi, Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) en etkili olduğu ülkelerden İran'la ilgili yeni bir iddia ortaya attı.

Washington Post gazetesinin internet sitesindeki uydu görüntülerinde, Kum kentindeki "Beheşte Masum" isimli bölgedeki mezarlık alanının 2019 yılının Ekim ayında büyük bölümünün boş olduğu; koronavirüsün görülmesinden kısa süre sonra 21 Şubat'tan itibaren ise geniş bir alanda mezarlar kazılmaya başlandığı yer aldı. Uzunluğu 92 metreyi bulan çukurların uzaydan dahi gözlenebildiğine vurgu yapılan haberde, bu rakamın neredeyse bir futbol sahası uzunluğunda olduğu kaydedildi.

Washington Post gazetesinin haberinde, uzman görüşleri ve bazı ifadelere dayanarak, bu mezarların Covid-19 (yeni tip koronavirüs) sebebiyle hayatını kaybeden insanların gömülmesi için kazıldığı ve insanların topluca gömüldüğü belirtildi.

Kireçlenerek gömülüyor olabilirler

Washington Post gazetesine konuşan ve adının açıklanmasın istemeyen ABD merkezli Maxar Technologies şirketinden bazı uzmanlar ise, uydu görüntülerinde mezarlar yakınında kireç yığınları bulunduğunu ve koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin gömülürken kireçlenmiş olabileceğini söylediler.

Washington Post gazetesinin haberinde, BBC Farsça masasının 3 Mart'ta servis ettiği ve söz konusu mezarlıkta koronavirüsten ölen kişilerin gömülme anını gösteren uydu görüntülerine de yer verildi.

Diğer taraftan haberde, bu toplu mezarlarla İran'ın birçok defin prosedürünü de terk ederek aceleyle koronavirüs kurbanlarını defnettiği iddia edildi.

Açıklanan resmi rakamlara göre, 10 bin kişiye koronavirüs bulaştığı ve aralarında üst düzey devlet yetkililerinin de yer aldığı 429 kişinin hayatını kaybettiği belirtilen haberlerde, İran'ın gerçek rakamları sakladığı iddiaları da hatırlatıldı.

Kum kentinde 846 kişinin Covid-19 kaptığını vurgulayan İranlı yetkililer, Kum şehrinde kaç kişinin hayatını kaybettiğine dair bir bilgi paylaşmadı.

Yorumlar (0)